ЗАБЕЛЯЗАНО В ТРОЯН: „ПРАЗНИЧНА“ КАРТИНКА С ПРИВКУС НА ОРИЕНТАЛСКО ГЕТО

ЗАБЕЛЯЗАНО В ТРОЯН: „ПРАЗНИЧНА" КАРТИНКА С ПРИВКУС НА ОРИЕНТАЛСКО ГЕТОТроян – средата на месец септември е и градът някак си е по-оживен и отчасти празничен. Бъдещите ученици и техните родители с нетърпение очакват първия училищен звънец. Троянци използват топлите септемврийски дни, за да приберат своите дърва за зимните дни. Често тишината през деня бива нарушена от някоя резачка или шумна машина, режеща дървения материал.

Паметникът на ген.Вазов

Всичко това в навечерието на предстоящите празници – Независимостта  на България, Празника на сливата и 150-тата годишнина от обявявнетЗАБЕЛЯЗАНО В ТРОЯН: „ПРАЗНИЧНА" КАРТИНКА С ПРИВКУС НА ОРИЕНТАЛСКО ГЕТОо на Троян за град. Настроението е някак приповдигнато и от предстоящата грандиозна възстановка на Дойранската епопея, за която с гордост можем да се похвалим, че ще се проведе в нашия град.

ЗАБЕЛЯЗАНО В ТРОЯН: „ПРАЗНИЧНА" КАРТИНКА С ПРИВКУС НА ОРИЕНТАЛСКО ГЕТО  Градската атмосфера се разведрява и от празнично люшнатите разноцветни чадъри, които се появяват по клоните на дърветата, вероятно напомнящи за сливата или предстоящата есен, от прекрасно оформените цветни пана в идеалния център на града.

  Човек разходи ли се в малките улички, намиращи се на метри от центъра е напълно в състояние да се пренесе на едно друго място, при една по-различна и не така празнична действителност. Тя е сведена до идеята и възможността да запълним всяко пространство със своите ненужни вещи.

Действието „бездействието“ се развива в малка уличка, пресечка на  ул. „Христо Ботев“, затрупана с множество изхвърлени хладилници и перални. Картинка, придаваща на града привкус на ориенталско гето.

   Тротоарът отрупан, там улички тесни, кои са тези хора са – всеизвестни…

Според живущи на тази улица циганията е отдавна. В момента пускаме и сигнал до Община Троян за съдействие. Не може да претендираме за европейски град с тази грозотия.

В навечерието сме на 150-тата годишнина от обявяването на Троян като град !

Трябва ли да очистим България само за  един ден!  А другите 364 дена от годината?

Руслана Попсавова

 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button