Пламена Миндевска и Веска Вачкова – старши посланици

Пламена Миндевска и Веска Вачков заедно с преподаватели от 40 учебни заведения от цялата страна взеха участие във въвеждащото обучение за училища посланици на Европейския парламент, организирано от Информационното бюро на ЕП.

През учебната 2018/2019 г. Програмата започна с участието на 40 нови училища от почти всяка една област в България. Посочените от тях „старши посланици“ се срещнаха за първи път с организаторите от Информационното бюро на ЕП и имаха възможност да обменят опит помежду си по време на въвеждащия обучителен семинар . Тези преподаватели ще бъдат ключови разпространители на знание за европейската парламентарна демокрация и Европейския парламент сред своите ученици.

В обучението участваха  и троянските преподавателки от ПГМЕТ   Троян, Пламена Миндевска и Веска Вачкова.  Троянската гимназия е една от  40-те избрани. Селекцията е била доста голяма. Подали са заявления 150 български училища.

Програмата за училища посланици на Европейския парламент разширява обхвата си през учебната 2018/2019 година с нови 40 училища от цяла България. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

По време на семинара участниците получиха информация за структурата и съдържанието на Програмата, както и какви знания за Европейския парламент и Европейския съюз като цяло предоставя тя. След като се запознаваха със специално разработените учебни помагала на ЕП, старши посланиците взеха участие в интерактивна дискусия и в тематични ролеви игри.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button