Марио намери своя последен дом на път за хижа „Амбарица“

 Туристът, чието тяло бе открито днес от спасителните служби в Стара планина, се оказа млад и обичан от всички лекар. Тази трагична новина бе съобщена от колегите му в „Александровска“ болница. Той е бил на път за хижа Амбарица (Троянския Балкан).
      Марио Шкодров е познавал отлично обстановката.Трупът му е намерен съвсем близо до подножието на връх Голям Купен. Тръгнал от хижа Добрила към хижа Амбарица,  попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно , съобщават стопаните на хижа „Амбарица“
Те още умоляват: „Призоваваме всички, тръгнали на зимен преход да не подценяват планината и да не надценяват възможностите си. Бъдете добре екипирани, информирайте се добре за прогнозите за времето, не тръгвайте сами, не предприемайте самонадеяно рискове и уведомете поне един свой близък кога и от къде тръгвате, както и хората при които отивате. Планината не прощава. Марио беше на 26“
 Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет – София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент.
От тази година, младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро, пишат колегите му от  болницата.

Вечна памет, Марио!

Община Троян ще помогне за погребението, съобщи Донка Михайлова преди час.

 

Източник
ФейсбукФакти

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button