Марио намери своя последен дом на път за хижа „Амбарица“

 Туристът, чието тяло бе открито днес от спасителните служби в Стара планина, се оказа млад и обичан от всички лекар. Тази трагична новина бе съобщена от колегите му в „Александровска“ болница. Той е бил на път за хижа Амбарица (Троянския Балкан).
      Марио Шкодров е познавал отлично обстановката.Трупът му е намерен съвсем близо до подножието на връх Голям Купен. Тръгнал от хижа Добрила към хижа Амбарица,  попада в клопката на Балкана. Мъгла, снеговалеж и силен вятър по тъмно го дезориентират. След дългите часове ходене, натрупаната умора и премръзването го карат да спре. За последно , съобщават стопаните на хижа „Амбарица“
Те още умоляват: „Призоваваме всички, тръгнали на зимен преход да не подценяват планината и да не надценяват възможностите си. Бъдете добре екипирани, информирайте се добре за прогнозите за времето, не тръгвайте сами, не предприемайте самонадеяно рискове и уведомете поне един свой близък кога и от къде тръгвате, както и хората при които отивате. Планината не прощава. Марио беше на 26“
 Останал без родители, д-р Шкодров завършва образованието си в Медицински университет – София като стипендиант по програмата на ФПББ „Готови за успех”, в подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или и двамата си родители. Той е един от малкото лекари, които избират трудна специалност, каквато е спешната медицина, въпреки възможностите, които има като сирак и отличен студент.
От тази година, младият лекар започна да специализира „Спешна медицина“ и бе част от екипа на Спешното отделение в УМБАЛ „Александровска“. Въпреки краткия му житейски и професионален път, ще запомним д-р Шкодров с неговата усмивка, с голямото му сърце, кураж и желание да откликва на всеки зов за помощ, винаги готов да се себераздава и да твори добро, пишат колегите му от  болницата.

Вечна памет, Марио!

Община Троян ще помогне за погребението, съобщи Донка Михайлова преди час.

 

Източник
ФейсбукФакти

Свързани статии

Back to top button