Минко Акимов: Коледа е повод да простим на хората, които обичаме

ЛРД ЧИФЛИК

На 8 декември 2018 година се  проведе традиционния лов с председателите на ловни дружини от Сдружение Ловно – рибарско дружество Троян. Любезни домакини бяха ДГС Борима и по точно ловците от дружианат от с.Голяма Желязна. Ловът беше успешен, бяха отстреляни две диви свине. Ловът беше закрит с тържествен обяд в старо село.

Сезон 2018 година започна със много тревоги от страна на членовете. Основно те бяха свързани с приближаващата Африканска Чума по Свинете и многото и противоречиви изисквания на държавните органи свързани с груповият лов.

Изненада ли слуката в Сдружението, г-н Акимов?

1.Слуката в Сдружението не е изненада. Тя е в резултат на многогодишните грижи за дивеча, подхранването и внимателният отстрел. За първите два месеца са отстреляни  986 броя диви свине, 51 броя сърни, 1 елен, 2 вълка и други. Плана за ползване е завишен с около 20% в сравнение с предходните години. Вече 10 години ние отстрелваме между 1000 и 1300 диви свине годишно.

ЛРД Гумощнник

Какви мерки взехте заради АЧС?

2.Ловът беше съчетан с предпазни мерки по АЧС. Изградени бяха ями и бетонни площадки от всичките 27 ловни дружини. Разликата е само в нарушаване на дългогодишният ни принцип – да не се стреля по свине майки. Така отговаряме на призива да намалим драстично броя на дивата свиня. Времето ще покаже какъв ще е резултатът, който ще проличи още при пролетната таксация.

В отчета споменавате, че сте дали 202 броя индивидуални разрешителни? Как се възприема индивидуалния лов?

3.Отношението към индивидуалният лов е различно. Не всички дружини го възприемат, защото създава много условия за бракониерски прояви. В нашето сдружение са издадени 202 броя индивидуални разрешителни, а са отстреляни едва 18 броя диви свине. Извода е, че със индивидуален лов няма да се намали популацията, особенно в планинските райони като нашия.

4.Тази година  кои дружинки ще бъдат първенци?

Традиционно най-голям отстрел имат дружините от община Априлци – Велчево, Острец. Други водещи дружини са Черни Осъм, Дебнево, Борима, Балканец. Като най-изявени майстори в лова могат да се посочат ловците Цветан Петров и Илия Герганов от Велчево, Тотю Ненов и Цонко Вълков от Острец, Иван Дулев от Балканец и други.

6.Какво  ще пожелаете за Коледа и Нова година!

От името на всички членове на Сдружение Ловно – рибарско дружество Троян  и лично от мое име пожелавам на всички Весели празници. Коледа е повод да простим на хората, които обичаме. Коледа е празник любим,на децата и хората по света,носи на всеки упование,че нещо добро ще се случи!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button