“Насаме с нощта” – Минко Колчевски

Снощи, 7 декември 2018г. в Информационно – културния център на Троян  станахме част от сбъдването на една мечта – дълбоко лирична, интимно-съкровена, с естествена образност. Мечтата на труженика на словото и човечността – Минко Колчевски.  

МИНЧО КОЛЧЕВСКИ, син на преподавателя по български език и литература приветства уважили събитието.

Синът на автора, внучката – Милкана Колчевска и председателят на Дружеството на троянските писатели Илия Ганчев  обединяват сили и Насаме с нощта става първата и единствена книга на Колчевски, издадена посмъртно.

ТЕРЕЗА ГЕОРГИЕВА
ТЕРЕЗА ГЕОРГИЕВА

Тереза Георгиева – главен експерт и домакин на събитието  представи накратко Минко Колчевски. Той е създавал и своя лична поезия, но без много показност. Обърнат навътре към себе си, той работил в областта на лириката, хумора и сатирата. За жалост, приживе, негови произведения за щастието, любовта, красотата, морала, живота и смъртта, не излизат на бял свят.

Милкана Колчевска представи житейски аспекти и СПОМЕН ЗА ПОЕТА И ЧОВЕКА КОЛЧЕВСКИ. Чухме лични истории за автора. Милкана , Даниела Банкова, Дария Стоименова, Мая Бъчварова и Христо Попов ни позволиха  да надникнем в книгата с изпълнение на подбрани и подредени тематично откъси от художественото произведение “Насаме с нощта”.

Беше изпълнено  произведението АВТОБИОГРАФИЧНО.

 Даниела Банкова, от Музей на занаятите в Троян,  представи ‘ВНУЧКАТА и СЪВЕСТ’.

‘ОДА ЗА ТРОЯНСКАТА РАКИЯ’ И ЕПИГРАМИ чухме  от Христо Попов, преподавател в Професионална Гимназия по Механоелектротехника, Троян.

Илия Ганчев, председател на Дружеството на троянските писатели и редактор на книгата, представи поезията на човечността на Минко Колчевски.

Две от ученичките на Колчевски ДАРИЯ СТОИМЕНОВА и МАЯ БЪЧВАРОВА рецитираха негови стихове.

Мария Марковска сподели преживявания с поета и дългогодишен редактор в Троянски глас

За финал  семейството на Колчевски оповестиха, че снимковия архив на поета става дарение на Музея на занаятите в Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button