Задава ли се криза с личните лекари в Троян?

Задава ли се криза с личните лекари в Троян? -заседание на личните лекари с общинското ръководство

Община Троян: От 1.12.2018 г. общопрактикуващите лекари д-р Снежина Димова и д-р Малинка Боцова преустановиха дейността си. Необходимо е техните пациенти да направят своя избор за нов общопрактикуващ лекар.

Повод да се повдигне отново този въпрос е пенсионирането на д-р Снежина Димова и д-р Малинка Боцова – от декември 2018 г. и на д-р Венцислава Николова – от януари догодина. Затова по идея на председателя на Общински съвет – Троян инж. Петко Пенков на 6 декември се състоя среща между почти всички общопрактикуващи лекари с представители на РЗИ – Ловеч, д-р Винева и д-р Милева, с директора на РЗОК – Ловеч д-р Антонио Маринов, народната представителка д-р Валентина Александрова. Присъстваха още кметът на Троян Донка Михайлова, зам.-областният управител Илиян Тодоров, д-р Цветомила Дудевска – общински съветник и управител на Белодробната болница в Троян, д-р Петьо Маринов – общински съветник и д-р Пенко Бамбов – управител на МБАЛ – Троян.

Д-р Антонио Маринов започна с тревожната новина, че 3148 човека от Троян остават без личен лекар. Като децата 0-18 години са 646, пациентите в работоспособна възраст (18 – 65) са 1786, а пенсионерите (65+) са сравнително малко – 666.

Петко Пенков постави въпроса защо по вратите на някои кабинети отсега има бележки „Не записваме повече пациенти“. И зададе въпроса как ще се справят с тази тежка задача общопрактикуващите лекари. Подчерта също, че нормативната уредба не уточнява горна и долна граница за броя на пациентите на общопрактикуващите лекари. Да имаш личен лекар е неизменима част от статута ти на здравноосигурен. Отказът на личния лекар да приеме пациент е все едно общината да ти откаже адресна регистрация.

Д-р Пламен Нанков (общински съветник, но в случая като се изказа като джипи*) един от проблемите е, че липсват млади хора, които искат да станат общопрактикуващи лекари, а една от причините за това е, че за младите тази професия не е интересна. И ако личният лекар отделя 10 минути за преглед на всеки пациент, две от тях са преглед, а останалото са документи, коментира той.

Също така  се каза, че общопрактикуващ лекар, който има над 2500 пациенти, по закон трябва да назначи медицинска сестра и допълнителен лекар, което води и до допълнителни разходи за него. „Ние не отказваме да записваме, но не искаме да се претоварват лекарите. И ако нашата работа бе много читава, колежките нямаше да се откажат. Те са работоспособни“, продължи Нанков. „Също така проблемът с лимита на направленията е много важен. Ние сме в постоянен конфликт с пациентите. Броенето на лекарствата, рецептите и т.н. също усложнява нашата работа“, каза още той и добави, че пренасочването на пациенти към други техни колеги ще е по-дълъг период.

Кметът Михайлова зададе конкретен въпрос – дали тези 3148 човека ще намерят своите нови джипита?  Въпросът е дали троянските семейни лекари могат да помогнат в разрешаването на този проблем. И ако е възможно това, Общината ще поеме ангажимент да въведат някакъв механизъм за улесняването на този процес. Но ако отговорът в отрицателен, тогава вече наистина положението става сериозно.

Според статистиката, дадена от д-р Антонио Маринов (РЗОК), от троянските лекари най-много пациенти досега има д-р Галина Герасова – 1964, следват д-р Мариела Иванова – 1770, д-р Петкова-Бамбова – 1721, д-р Ненков – 1648, лекарите Нанков и съпругата му са с по 1630, д-р Карапанчева – 1554, д-р Миховска 1373, д-р Моева – 1219, д-р Лазаров – 1051 и д-р Якова – 1094, д-р  Вачкова – 988, д-р Миндевска – 990, д-р Кабакчиев – 879, д-р Несторова – 893, д-р Десислава Петрова – 853, д-р Нели Стоянова – 661 и д-р Илия Дочев – 661 пациенти.

Д-р Дудевска предложи всички джипита да преценят колко троянци могат да поемат и да напишат на вратите на кабинетите си. Д-р Винева каза, че няма законово положение да се слагат такива табели. И предложи да се избират семейства. Напомни да не се забравя, че децата са с право на безплатно лечение. И практиките показват (в Ловеч няколко семейни лекари са с по 2500 човека), че не е невъзможно това.

Д-р Александрова посъветва да съчетаят и увеличат броя си. Но трябва да се знае, че това е временна мярка до месец юни 2019 година. После вече пациентите имат законовото право да се преместват и да направят своя правилен избор. А в този период тя и нейните колеги ще поставят тези много тревожни проблеми в Здравната комисия на парламента и ще уведомява какви мерки ще се предприемат.

Д-р Петьо Маринов постави въпроса за прозрачността на проблемите. Хората не се уведомяват навреме.

В Българския лекарски съюз са поставени проблемите на личните лекари – за многото документация и недостатъчния брой направления. Всеки път се обсъждат, но явно резултат няма. Няма млади лекари. И това е част от тъжната действителност.

Инж. Пенков е провел разговори с отсъстващите на срещата лекари, но те са били категорични, че не могат да поемат повече пациенти. Но според председателя на общинския съвет трябва да се започне именно оттам: „Да се промени мисленето на лекарите, които се правят на “ощипани“ и не желаят да развалят кефа си. И да не желаят да поемат по-голяма отговорност“. Тук имена не бяха споменати, но те си се знаят, защото на кабинетите им залепени бележки, че не записват пациенти.

За финал Донка Михайлова каза, че след проведения разговор е оптимистично настроена. И отново подчерта, че това ще е дълъг и труден процес. Но с общи усилия ще се преодолее кризата. Те поемат ангжимента да се проучи възрастта на пациентите, да следят заедно със здравната каса как върви презаписването и ако забуксува някъде, да помагат. Също така помоли семейните лекари да проведат разговори помежду си, за да има справедливост. Всички поравно да са натоварени с пациенти.

Излезе с предложение отново да има такава среща през м. януари, когато вече и д-р Николова няма да практикува. Също така помоли и депутатите от Ловешки избирателен район в лицето на д-р Александрова  да поемат ангажимент към този много наболял проблем.

Михайлова и Пенков дадоха да се разбере, че Общината и общинските съветници са отворени към дискусия. Помолиха за колегиалност между 19-те оставащи лекари и най-важното е хората в Троян да не остават без личен лекар, защото по населените места в общината няма това напрежение.

Предложението на кмета бе прието единодушно от всички страни.

 

SRESTA 011

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button