Да подкредим мисията на Крум и Симона “ ПРОМЯНАТА е вяра в детските възможности!“

СТАНИ ЧАСТ ОТ ПРОМЯНАТА! ГЛАСУВАЙ ЗА СВОЯ ГЕРОЙ НА ПРОМЯНАТА! Срокът в до 4 фесвруари! Да подкрепим троянци!

Тук се гласува за Симона и Крум

Финалистите в ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се организира в партньорство с Reach for Change България – имат нужда от твоята подкрепа, за да определиш кой от тях отговаря в най-голяма степен на следното описание:

Героят на ПРОМЯНАТА ще подобри живота на децата и младежите в България.

Героят на ПРОМЯНАТА има смела визия, нови идеи и изпитан метод как да го направи.

Героят на ПРОМЯНАТА вижда възможности там, където другите виждат препятствия.

Може да   се гласува  за един от петимата финалисти в ПРОМЯНАТА до 4-и февруари.

Мисията на троянците  Симона и Крум Крумови е да вдъхновят семействата да дадат най-добрия старт на децата си. Те знаят, че ключът за това е родителите да подхранват любопитството и да развиват уменията на децата още от най-ранна възраст. Крум и Симона са открили как да ги подкрепят и насърчат по този път.

Симона е филолог и педагог по образование, а Крум – психолог и психотерапевт. Имат дългогодишен професионален опит в работа с деца в различни възрасти, включително деца от различни социални групи и със специални образователни нужди. В това да развиват потенциала на децата намират своето призвание, което им дава смисъл и посока.

Но когато преди три години се ражда синът им, работата за Симона и Крум се превръща в лична кауза. Започват да мечтаят той да расте в общество, в което децата са любознателни и се развиват уверено. Знаят, че вроденото любопитство у децата трябва да се подхранва и от родителите. С течение на времето интересът на сина им към света расте и двамата започват да търсят образователни материали, с които да го стимулират. Не успяват да намерят продукти, които да насърчат децата да изследват активно света в семейна среда, докато общуват с родителите си и развиват не само своите знания, но и умения. Това ги мотивира да започнат да ги създават сами.

Скоро други родители и техни колеги започват да проявяват интерес към материалите, които Крум и Симона са направили за сина си. Двамата осъзнават колко много хора всъщност искат да развиват децата си, но не разполагат с подходящите инструменти за това. Така, в края на 2017 година, решават да направят своите материали достъпни и за други семейства и основават Издателство Carrot.

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

Carrot предлагат образователни материали за ранно детско развитие, създадени от специалисти и предназначени за родители. С тяхна помощ всеки родител може да развива уменията и знанията на детето си в домашна среда по вълнуващ начин още от първите месеци.

Ранно детско развитие означава още от раждането да предоставим възможност на детето да изследва света, водено от вроденото си любопитство.  Да общуваме активно с него, да отговаряме на въпросите му, да го слушаме и откликваме на неговите потребности, за да израсне уверено и цял живот да подхожда с ентусиазъм към света.

Въпреки че ранното детско развитие е ключов етап, който оказва влияние в по-нататъшното развитие на детето, много родители все още не са запознати с ползите от него, или не знаят как да развиват потенциала на своите деца.

За да дадат на тези родители необходимите инструменти, Carrot изработват образователни материали, вдъхновени от различни педагогически подходи. До момента са създали шест комплекта материали на различни теми. Картите им с животни, с плодове и със зеленчуци запознават децата с обкръжаващия ги свят чрез реалистични изображения и интересни факти. Картите с жизнени цикли ги учат, че всяко нещо в света има място и отнема време. Картите с държави им помагат да изследват и опознаят света. Опесъчените цифри и букви и тактилни фигури развиват сетивата на децата, моторната им памет, фината моторика и речниковия запас.

Една и съща кутия с карти на Carrot може да се използва както от деца на 10 месеца за стимулиране на проговарянето, така и от дете на 6 години, което учи да класифицира животните по различни признаци, така и от деца на 12 години като своеобразна бордова игра. Картите са замислени така, че да могат да помагат на всички деца да учат, включително на такива със специални образователни потребности или проблеми в развитието.

За да насърчат и подкрепят родителите допълнително, Крум и Симона са винаги на разположение да споделят своя опит чрез събития, безплатни консултации и насоки, които да са съобразени с индивидуалните нужди, възраст и интереси на децата.

Към момента Carrot работят с над 600 семейства от цяла България, като целта им е да достигнат до повече родители. Да ги мотивират да прекарват време с децата си и заедно, общувайки, да изследват света. Да ги научат да вярват в децата си и да не се страхуват да развиват уменията, паметта им, сетивата и емоциите им.

Крум и Симона мечтаят образованието и уменията на децата да се развиват от всички, в екип. По този начин децата ще виждат, че ученето не се случва само в училище или в детска градина, че не е по задължение, а е един вълнуващ и постоянен процес, който започва с мама и татко.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button