Мандарините лекуват куп болести

Мандарините са едни от най-безценните представители на семейство цитрусови, защото освен големи количества витамин С, те съдържат и голям запас от витамин D, който има антирахитно действие, както и витамин К, който осигурява еластичността на кръвоносните съдове.

В мандарините никога няма нитрати, защото те не могат да оцелеят при наличието на лимонена киселина. Не е трудно да се избере най-вкусната мандарина от купчината. Най-киселите са леко сплескани, със среден размер.

Огромните, с дебела кора мандарини лесно се чистят, но също не са от най-сладките. Но каквито и да са на големина, техният сок е полезна диетична и лечебна напитка. Той се препоръчва дори на бебета.

Сокът от мандарини е полезен при жажда, възникнала от висока температура. Полезен е и при лечение на астма и бронхит, защото съдържат голямо количество феноликова аминокиселина, която е противоотточно средство.

Ако имате секрет в бронхите, всяка сутрин изпивайте по една чаша сок от мандарини на гладно. Отхрачващо действие при бронхит имат и настойки и отвари от изсушена кора на оранжевия плод.

Пресните мандарини са полезни при заболявания на стомашно-чревния тракт, а за стимулиране на апетит се препоръчват 10 капки настойка от суха кора половин час преди ядене.

Тези плодове са полезни за засилване на имунитета през зимата и вдигат настроението. Благодарение на съдържащите се в тях фитонциди те имат антимикробно действие.

Сокът им е толкова богат на фитонциди, че може да убие гъбички, ако много пъти се натърква поразеното място с резенче мандарина. Мандарините не се препоръчват при язва и гастрит, колит и хепатит.

Мандарината (Citrus reticulata) е малко вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени блестящи листа от семейство Седефчеви. Произхожда от Югоизточна Азия (Китай и Виетнам). В Европа е позната едва от началото на 19 в. Наречена е на името на китайските мандарини (висши сановници), които са били големи ценители на този плод.

Мандарини

Мандарината е с диаметър 5 – 8 cm, тежи до около 60 g, има сферична, леко сплесната форма. Плодът е многогнездна ягода, със семена, с нежно, сочно, сладко-кисело месо, покрит с тънка оранжева кора. Съдържа средно 89,7% вода, 1,1% лимонена киселина, 8,4% захари, витамин С (31 – 36 mg%) и малки количества В1, В2, PP и каротин. Използва се в прясно състояние и за преработка. От кората се получава етерично масло, което се използва в хранителната промишленост и парфюмерията. Най-известни са мандарина уншиу и италианската мандарина.

Мандарини се отглеждат в Китай, Япония, Южна Азия. Култивира се в страните от бившия Съветски съюз, САЩ, Средиземноморието и др. В България може да се отглежда само в оранжерии или стайно. Най-големи производители на мандарини са Испания, Алжир, Мароко, САЩ. В последните години обаче все повече са предпочитани нейните хибриди, най-вече клементината (кръстоска между мандарина и портокал), поради това, че те нямат семки.

Близки по изглед и вкусови качества до мандарините са цитрусовите плодове сацуми и клементини.

готвач.бг и уикипедия

Related Articles

Back to top button