Минко Донковски хвана кръста

Родопска каба гайда огласи Троян!

Минко Донковски хвана кръста!Подарък за рожденния му ден!

В Троян днес, Йордановден, имаше тържествена църковна служба отслужена от  отец Марин.  По традиция  след това тръгна  литийното  шествие. Момците  носеха  иконата,  а по- късно след тях се присъединиха: кметът на града, ръководството на Общината и гости. И така достигнаха  до мястото определено за хвърляне на кръста – Пешеходния мост към градината. Там където се събират Бели и Черни Осъм.

Тази година се очакваха около 10 -на човека да се хвърлят във водата, но скочиха около 20 , облечени в почти всички в носии. Имаше общински съветници, спортисти, всякакви. Някои се хвърляха за кръста за пръв път.   Времето бе благосклонно – сняг и приятно студено. В момента , който футболистът, колоездачът и бъдещ агроном Минко Донковски вдигна Кръста,  засвири каба гайдата на чепелареца Райко Терзийски. И се завъртя едно хоро, за чудо и приказ. То се прави за трета поредна година и се организира от Атанас Белевезлис. Нека припомним,че той и семейството му бяха в Германия и се  прибраха в родния Троян, в България,  за да отгледат сина си Тервел.

Мъжкото хоро не е характерно за нашия край, но Наско   сподели , че трябва да има приемственост. Да не се забравя, че българите винаги са били силни, когато са били заедно. И защото тръпката  да влезеш в ледената вода е голяма. Както и  да бъдат пример за подрастващите

И преди съм казвала, че Троян не е обособена фолклорна област. Тук има влияние от  цяла България.  И затова може да чуете всякакви народни песни и танци.

Но  мъжете  днес играха   тежко  родопско хоро изпълнено от  чепелареца  Райко Терзийски, ученик на  големия гайдарджия Илия Учиков,  от родния му град в Родопа планина

Живее от 6 години в Троян. Самият той казва, че има магнетична връзка между Родопите и Балкана. А аз бих допълнила и Странджа.  Младият гайдар е бил един от 333-те гайдари, които кандидстваха за Гинес през 2012г. със своето изпълнение.  Също така е член и на Българската Национална гайдарска асоция  с председател Петър Янев.

С какво може да се запомни троянския Йордановден? Тази година според наблюдатели имаше рекорден брой присъстващи.  И с много голямата емоция по време на ритуала и хорото.

Минко Донковски е футболист в „Чавдар“ Троян и по мини футбол в „Спортинг“. Отличен нападател. Работи на две работи и в същото време учи в Пловдивския аграрен университе. Възпитаник на СУ“ Васил Левски“

След ритуала всички смелчаци, троянци и гости традиционно вдигнаха наздравица с  кметската греяна ракия  в кабинета на градоначалничката Донка Михайлова.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button