РАВНОСМЕТКА 2018: СКО „ХЕМУС“ – “ 2019 г. да е по-добра“

Спортът „Ориентиране“ в град Троян е с многогодишни традиции.Троянските ориентировачи са сред основоположниците на този спорт в страната и водещ клуб с успехи и шампиони. В миналото всеки втори човек в града се е занимавал в различна степен с ориентиране.

Спортът ориентиране освен чисто спортно – физически, изгражда у децата и качества като увереност, самостоятелност, способност за вземане на бързи и самостоятелни решения, издръжливост, смелост, екипност и приятелство.

Клубът разполага с чудесна база за обучение, треньори и деятели, които работят абсолютно безвъзмездно и с огромно желание. Имаме най-добрите специалисти по топографска подготовка, както и най-големия картен фонд в страната.

ЗАЩО ОРИЕНТИРАНЕ?

– Защото ориентирането е спорт, чрез който общуваш с природата, обикваш гората и нейната зеленина, а през зимата се радваш на чистия сняг;

– Защото ориентирането е спорт, който те прави здрав и силен, благодарение на чистия въздух и движението сред природата;

– Защото ориентирането е спорт, чрез който пътуваш из цяла България и посещаваш места където трудно би отишъл без причина. А така откриваш колко прекрасен и интресен е светът извън дома;

–  Защото ориентирането е спорт, който изгражда качества и прави децата самостоятелни и отговорни;

– Ориентирането е спорт, който се практикува през лятото и зимата, в който може да се състезаваш и на колело и който може да се практикува и през нощта.

 

Лятно ориентиране

Oриентирането е спорт, в който състезателят самостоятелно, с помощта на карта и компас, за възможно най-кратко време преминава през контролни точки, отбелязани на картата и маркирани на местността. Съвкупността от тези контролни точки представлява състезателен маршрут, който подлага на проверка както способностите на състезателя да се ориентира, така и неговите физически възможности. Състезателят по ориентиране получава информация за маршрута от топографска карта и описание на контролните точки, които взема непосредствено преди старта. Маркираните на местността и на картата контролни точки са задължителни за преминаване места, но състезателят сам избира пътя между тях на базата на своята техническа подготовка. Скоростта по маршрута се определя както от физическата подготовка, така и от способността за бързо и точно четене на картата.

 

Ски ориентиране

Ски ориентирането е една от четирите дисциплини в ориентирането и е зимен спорт, който съчетава ски бягане и четене на карта. Състезанията се провеждат в местност, предварително подготвена с гъста мрежа от ски следи. Състезателят самостоятелно, с помощта на карта и компас, възможно за най-кратко време, преминава през контролни точки, които са отбелязани на картата и маркирани на местността. Съвкупността от тези контролни точки представлява състезателен маршрут, който подлага на проверка както способностите на състезателя да се ориентира, така и неговите физически възможности – придвижване със ски.

Коло ориентиране

Колоориентирането е една от четирите дисциплини в ориентирането, която съчетава колоездене и четене на карта. Състезателят самостоятелно, с помощта на карта и компас, възможно за най-кратко време, преминава с велосипед през контролни точки, които са отбелязани на картата и маркирани на местността. Съвкупността от тези контролни точки представлява състезателен маршрут, който подлага на проверка както способностите на състезателя да се ориентира, така и неговите физически възможности – колоездене.

Изпращаме 2018 г. с чувство на удовлетворение. Освен, че участвахме във всички Държавни първенства от които завоювахме 9 златни, 5 сребърни и 12 бронзови медала, взехме участие и в 22 състезания в различни градове в България. Освен многото отличия и медали, нашите деца се забавляваха и откриха нови красоти и значими места в тези градове.

Работихме много добре с училища ОУ „Иван Хаджийски“ и СУ „Св. Климент Охридски“ с цел приобщаване на нови деца към нашия спорт.

Отличиха се с най-много медали и постижения Биляна Доневска, Цветослава Маринова, Кристина Георгиева, Вяра Данчева, както и по-младите Цветелина Матеева, Мария Йонкова, Йоана Колева.

Очакваме 2019 г. да е по-добра, весела и с много нови постижения.

 

СКО Хемус

Снимките са от архива на клуба

Тагове
Back to top button
Close