Венета Цочева: Цветята се подаряват от обич

В този снежен ден открих това интервю с  флористката Венета Цочева  от Троян в cvete.eu Автор е Кристина Георгиева

ФЕСТИВАЛ НА СЛИВАТА,2017

Кристина Георгиева – Здравейте, от няколко години имате своя цветарница в град Троян. Залагате изключително много на иновациите и модерната визия на цветята. Може ли да разкажете пред нашите читатели как усетихте своя интерес към флористиката?

Венета Цочева-Здравейте, аз съм потвърждението, че случайни неща в живота няма – моят магазин е сбъднатата ми детска мечта. Бях шест годишна когато си мечтаех за това – направих го на 45 години – едва тогава се почувствах готова и смятам, че уцелих подходящия момент.

 -Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша?

-Нямам конкретни предпочитания и конкретен стил – предпочитам създаването на аранжировки, но и букетите са забавни. Винаги се старая да „бягам“ от всичко видяно или ако дадена идея ме грабва – я развивам по мой собствен начин.  Естествено има и моменти,  в които се използват стандартни методи – цвете с панделка например, но тръпката ми е да творя.

 – Как протича един работен ден във вашата цветарница?

 -Обикновено по възможно най – забавния начин – започвам със сутрешния фитнес, както го наричам аз, поливане на саксийните цветя,  смяна на водата на отрязаните,  почистване,  преподреждане… В това време имам посещения от клиенти, доставчици на цветя, преминаващи хора, които поздравяват … общо взето човек,  ако обича тази работа и ако нямаше нужда от сън и почивка,  може да я работи нон стоп … увлича страстта към цветята.

 -Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? И дали клиентите решават да спестят този „разход“?

 -За тези  години научих клиентите си, че или правим нещата от душа и сърце или не правим „отбий номера”. Емоционална изненада с цветя може да бъде направена и с малко и с много голямо количество цветя, но с по-голямо разнообразие винаги става значително по-добре подредена композиция или букет. Всъщност, флористите сме проводник на емоции от поръчителя на цветята към техния получател. В този ред на мисли няма спад на емоции – любовта е жива и доброто и искрено приятелство също … и за весели и тъжни поводи, цветята се подаряват от обич…

 -Какви са тенденциите във всекидневната флористика – изработването на букети, кошници и аранжировки по  -Различни са – забелязвам, че клиентите са „жадни” за нови неща, нови сортове цветя, нов прочит на аранжиране. Ключът е индивидуалност – избиране на любимият цвят и вид цветя на получателя, неговият стил и светоусещане. Както на скоро пишеше в една цветарска европейска реклама: „Цветята не решават проблеми, но са предпоставка за добър изход” т.е ние сме отговорни към това, което правим…

 -На какви букети се спират хората в своя избор – семпли и с изчистена визия или по-артистични и пъстри?

-Всичко е въпрос на личен избор – при нас букетите, аранжировките и композициите се изработват индивидуално – за конкретния повод, в конкретния лимит и за конкретния клиент. Стараем се да работим с по-съвременни материали и постоянно да добавяме нови. Почти нямаме клиенти, които да предпочитат декоративния букет.

 -Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила?

-Нямаме конкретен фаворит. Снабдяваме цветя според сезона – всяка седмица се стараем да добавяме различни видове цветя към основния пакет от роза, лилиум, хризантема, лизиантус, астромерия, слънчоглед … последните две седмици фаворита на клиентите беше антинириум , хризантема Сантини и паникум. Постоянно сменяме видовете цветя, за да е интересно.

 – Кое е вашето любимо цвете?

-Няма цвете, което да не ми е любимо, но си имам и фаворити. През март – люляк, през юли – божури – много се радвам, когато имам цветя, които са извън сезона им. Е, добре, да си призная – обожавам рози авеланж, еухарис и антуриум зафира трикольор.

 -Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име?

-Червената роза си е червена роза … но роза Ред Наоми с аромата си на роза е нашето предложение, а какво бихте казали за момини сълзи с незабравка?

 -Допитват ли се посетители във вашата цветарница до професионалното ви мнение относно избора на цветя за подарък или за вкъщи? Вслушват ли се във вас?

-Определено! Нашите клиенти разчитат на нас  и ние се стараем да отговорим на техните изисквания.

 -На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи?

-Има потребителска култура, нашите клиенти са взискателни. Спомням си с умиление, когато започнахме своята дейност. Казвах на клиентите дадено име на цвете – те ме гледаха и се чудеха какво им казвам и питаха не може ли да им кажа българското име, а аз им обяснявах неуморно, че всяко цвете си има име и не може да бъде наричано с три имена  – така постепенно свикнаха и ги запомниха. Сега, когато влязат в магазина ми и имам еухарис или антинириуми, вакс флауър – те възкликват и го назовават. Ако сме заредили нещо ново – питат какво е това – имахме такъв случай с ятрофа наскоро – много я харесаха.

 -Какви цветя, независимо отрязани или саксийни видове, бихте посочили като визитна картичка за вашата цветарница, тези, без които не можете?

-Няма такива – постоянно сменяме „менюто”

 -Все още нямате фирмен сайт или електронен магазин, чрез който хората да поръчват и изпращат цветя на свои близки и приятели? Защо това е така? И смятате ли, че имате нужда от електронен сайт, чрез който да покажете на по-широка аудитория своето творчество?

-На този етап не мога  да си го позволя поради липса на екип в магазина – може би след време и когато почувствам необходимост от това ще създам свой интернет магазин.

 -Как смятате се развива онлайн търговията с цветя?  Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга?

-Нямам конкретна идея как се случват нещата – още не съм в тези води, за сега съм цветаря на клиентите си, с който си комуникират, докато приготвям цветята им.

 -Защо хората трябва да се научат да купуват цветя?

-Това реторичен въпрос ли е – хората постоянно си купуват цветя.

 -Ако не сте флорист, коя друга професия бихте избрали?

Тридесет години бях шивач, след това станах майстор шивач, а сега съм флорист – оказа се по душа и ако по стечение на обстоятелства трябва да правя нещо друго – то ще бъде пак от цялото ми сърце и душа.

Венета Цочева
Управител на Вени Флора
гр.Троян

Интервюто: https://cvete.eu/veneta-tsocheva-tsvetyata-se-podaryavat-ot-obich/

Related Articles

Back to top button