В троянското АГ отделение се родиха 322 бебета за 2015 година

По традиция на 8 януари се отбелязва Бабинден. По стар стил се е празнувал на 21 януари. Ден, обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това – и на акушерките и гинеколозите.

На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов – на 8 януари.

Празникът  се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките. Екипите се черпят с питка и мед и наричат с:

„Тая година, които са родили,
догодина да повторят,
пълните да са изпразнят,
правните да са напълнят.
Амин!“:

После се извършва ритуала по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа. А тези, които с божията благословия и с тяхна помощ, сме добили децата си, отправяме своите най-дълбоки благодарности.

По данни на Министерството на здравеопазването през тази година са се родили над 11 500  или 21% по-малко бебета в сравнение с миналата. Според лекари основните причини са лошото икономическото положение и тенденцията все повече жени да раждат първото си дете в по-напреднала възраст.

Традиционно и тази година най-много са новородените в София – малко над 11 хиляди. За съжаление с близо 4 500 по-малко в сравнение с миналата. От градовете с най-много новородени у нас, нарастване тази година има само във Варна.

В Троянска община обаче нещата не стоят така. За разлика от България в нашия град  има спад само 2% срещу 21% за страната. Също така  през последните години се забелязва, макар и колеблив, ръст в раждаемостта в общината.

В посочената по-долу таблица е даден анализ на родените в град Троян деца за последните пет години и децата с постоянен/настоящ адрес на територията на община Троян, като в тях са включени и деца, родени в други населени места, през посочените години.

Ето и данни:

  Родени в

гр. Троян

С постоянен адрес в община Троян С настоящ адрес в община Троян С постоянен и настоящ адрес в община Троян
2018 г. 322 196 182 172
2017 г. 352 241 234 218
2016 г. 353 229 219 205
2015 г. 333 222 207 193

Общо в  Област Ловеч има родени общо 685 бебета, от които за Троян  са  322(172 по настоящ адрес)

Бабинден е един от празниците, който се явява своеобразен завършек на празниците, свързани с Рождество Христово, въпреки това обредността е езическа.

В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Изпълнявали различни ритуали, а родилките, на които са помагали, им гостували, за да отдадат почит.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button