Жълт код е обявен за студено време! Увеличава се рискът от пожари!

РАЙОННА СЛУЖБА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”–ТРОЯН

Жълт код е обявен за студено време през настоящия месец, като дневните температури ще останат под нулата. Ниските температури предразполагат към повишаване консумираната електроенергия, както и печките на твърдо гориво от което се увеличават предпоставките за възникване на пожари. По време на средата на зимния период се завишава опасността от наслагвания на сажди в комините, което води до най- честото им запалване.

За да намалим риска от пожари е необходимо да се отнасяме с повишено внимание при използване на отоплителните уреди. Да се спазват следните правила:

  • Не се допуска поставянето на битови мебели, горими материали и елементи на разстояние по- малко от 50 см. от нагревателни и отоплителни уреди.

  • Да не се допуска печките на твърдо гориво да се експлоатират със силно пламъчно горене с цел намаляване на вероятността от запалване на саждите в комините.

  • За да предотвратите пожар в дома си – не ползвайте нестандартни отоплителни уреди, не ги оставяйте без наблюдение и спазвайте противопожарните изисквания и указанията за безопасна експлоатация.

  • Да се спазват указанията на завода производител при експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди от различен вид гориво.

Ако сте очевидци на нарушения на противопожарните правила сигнализирайте компетентните органи на тел. 112 или директно на тел. 068668642. На тези телефони търсете помощ и при възникване на пожар или друга аварийна ситуация. За повече информация посетете сайта https://pojarna.com/

Източник
инж. Петър ПетровРСПБЗН гр. Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button