Д-р Донка Минкова остава в ареста

Д-р Донка Минкова  може да влезе в затвора за 6 години за  престъплението, за което е обвинена.

Съдът постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ на председателя на ТЕЛК – Ловеч, д-р Донка Минкова, която бе задържана на 31 януари и привлечена като обвиняема за вземане на подкуп. Мотивите на съда са, че според събраните доказателства и свидетелските показания може да се направи основателно предположение, че обвиняемата е извършила престъпление, за което се предвижда до 6 години лишаване от свобода. Според съдия Васил Анастасов налице е реална опасност д-р Минкова да извърши други престъпления. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок в Апелативен съд – Велико Търново

В началото на съдебното заседание защитата на Донка Минкова – адвокат Стефан Гецов, поиска отвод на съдебния докладчик. Мотивът бе, че от арестуването й до днес в съдебната зала, без да е призната за виновна, е обект на изключителен медиен интерес. Журналистическото нашествие, както се изрази адвокат Гецов, било обстоятелството, което влияело на докладчика по делото.

Съдия Васил Анастасов отхвърли искането му, като изтъкна, че присъствието на медиите не може да повлияе на обективността му.

Д-р Минкова показа документи за 95% намалена работоспособност. Тя поиска лечение в домашни условия. Съдът не прие и постъпилото искане от защитата за съдебно-медицинска експертиза, която да даде заключение за характера и вида на заболяванията, от които д-р Минкова страда, както и дали могат да й бъдат създадени необходимите условия, от които тя се нуждае, в следствения арест и евентуално в болницата към затвора в Ловеч.

По време на съдебното заседание бе посочено, че на 28 януари т.г. свидетелят Иван Колев от Ловеч, в лична среща с Минкова, й е дал 200 лева и медицински документи за определяне процент за нетрудоспособност и такова решение е било издадено.

В съдебната зала стана ясно още, че при претърсване на жилището на Минкова е била намерена голяма сума пари, както и три папки с медицински документи, необходими за издаване на ТЕЛК решения. Във всяка папка е имало по 500 лева.

При разследването е установено, че д-р Минкова е провела множество разговори с другия обвиняем – Валентин Йотов. От неговите обяснения е станало ясно, че е дал 1500 лева за издаване на ТЕЛК решение за негова внучка и е съдействал за такова на детето на брат си за същата сума.

Адвокат Гецов зави, че ще обжалват решението. Според него съдът е взел едно изключително погрешно решение и добави, че д-р Минкова е с 95 процента инвалидност, затова е трябвало да постанови „домашен арест“.

„Не може един министър, който преди 3-4 години е бил заместник-министър и се говори за корупционни схеми за стотин хиляди левове, да си развява байрака, да участва в медийни изяви, а тази нещастница с тези заболявания ще става изкупителна жертва, с неините заболявания, ще става изкупителна жертва  за съдебната система, за да си оправя статистиката”, каза адвокатът на д-р Минкова – Стефан Гецов.

Посредникът в схемата – 43-годишният Валентин Йотов заяви, че е награмотен.

„Не съм грамотен. Пишат срещу мен. Не съм давал пари никога”, каза той пред Нова ТВ, цитиран от Троян експрес.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button