Калинел – в челната тройка на най-големите компании за текстил и облекло

Все още не знаем какви са приходите за 2018 година за фирмите в производството на текстил и облекло. Затова поместваме част от статия на „Капитал“ от края на миналата година. В нея авторката Мара Георгиева ни запознава с предприятията в топ 20. За троянска гордост фирма Калинел е в челната тройка.

През 2017 г. общите приходи на 20-те най-големи компании за текстил и облекло (вижте таблицата тук) растат с 3% и надхвърлят 1.256 млрд. лв. се казва в статията. За сравнение – през 2016 продажбите на лидерите отбелязаха ръст от 7%. За пръв път в секторната класация на „Капитал“ десет от дружествата в топ 20 отчитат по-ниски продажби в сравнение с предходната година, а пет са работили на загуба през 2017.

Нека отбележим, че първите две фирми са на италианци, живеещи в България. Докато „Калинел“ си само наша българска и то троянска

„Калинел“, която произвежда текстил за дома и е доставчик на IKEA, отново е трета в топ 20. Компанията има заводи в Троян и Червен бряг, както и две фабрики в Сърбия – във Враня и в Босилеград. Близо три четвърти от продукцията й е предназначена за IKEA, а останалите количества са за световни търговски вериги като „Метро“, „Кауфланд“, „Алди“, „Юск“, „Теско“ и др. Дружеството отчита ръст от близо 3% на приходите (които надхвърлят 126 млн. лв.), но и лек спад на печалбата през 2017. Собственикът Марин Радевски обяснява този резултат с неблагоприятен курс на долара и с това, че през годината цените на материалите са нараснали, а цените, по които IKEA работи със своите доставчици, се договарят предварително и са твърди за съответния период от време.

„Инвестициите в „Калинел“ през 2017 са за 6.1 млн. лв., като пет милиона са за нов склад, производствен цех и административна сграда в Червен бряг“, уточни Радевски. Производствената сграда, разположена на приблизително 1000 кв.м, е оборудвана с три нови поточни линии с капацитет 12 хиляди възглавници на смяна. Складът е предвиден за 9000 европалета и разполага с автоматизирана роботизирана система, управлявана само от един човек. През миналата година „Калинел“ е спечелила за пръв път европейски проект, казва Марин Радевски пред авторката . Той е за 1.63 млн. лв., от които 815 хил. са безвъзмездно финансиране по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Реализацията му приключва в средата на тази година и ще осигури четири разработени и патентовани от „Калинел“ машини, които увеличават производителността и водят до значителна икономия на материали. Планираните за 2018 г. инвестиции са за 12 млн. лв. Компанията започна и европроект за енергийна ефективност за 3 млн. лв., от които половината са безвъзмездно.

Тук е мястото да кажем,че за шеста поредна година инициативата TRUE LEADERS на ICAP България награждава всички български компании, лидери във всеки един сектор от икономиката, които едновременно отговарят на няколко обективни критерии.

Тя е сред 300-те най – печеливши компании по EBITDA за 2017; увеличен е броя на а(2017 спрямо 2016); имат висока кредитна оценка (ICAP Credit Score B2 – A1) и са лидер в своя сектор

Също така Фирма „Калинел“ в лицето на своя ръководител, инж.Радевски бе оценен и като най-добър Работодател в България и Тетевен.

Преди троянската фирма е компанията““Е. Миролио“. – 238 млн. лв. през 2017, но отбелязват годишен спад от 1.76%.

Втори е производителят на камгарни (от дълговлакнеста вълна) прежди „Зюдволе груп Италия клон Булсафил“ отново е втори в секторната класация и за поредна година отчита ръст на приходите, които надхвърлят 168 млн. лв., но почти два пъти по-малка печалба

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button