Млад троянец със собствена етнографска сбирка – видео и галерия

Любителска етнографска  сбирка отвори врати в Троян. В нея  е изложена голямата колекция на младия будител и родолюбец  Христо Костов. Тя се намира в таванско помещение, отремонтирано и адаптирано за тази цел.

Още  щом влезеш   те лъхва на стария буржоазен аромат.  В стаята има от онова време: маса, стол, кухненски пособия. Вляво на стената  има полици. Там ще видите стари книги, орден, кандила. На закачалката има стара троянска носия. Покривката на масата също е ръчно бродирана преди доста време. Второто помещение, което е по –  ниско като височина е пригодено като всекидневна. Има софра и столове. Огнище за хляб, стари керамични троянски съдове. Всичко е изпипано от Христо. Има и уникати, които могат да се видят само в колекцията му. Ордени, стари снимки…

„Етнографската сбирка я създадох с цел да покажа на идните поколения всичко това, което са използвали нашите деди в миналото. С мотива да повдигна българския дух, които сега е в една не само финансова но най-страшното духовна криза. Защото българската нация е претърпяла много несгоди, но се е запазила вече 13 века.“, сподели  бъдещия абитуриент.

С Христо си поговорихме доста. Той си е родолюбец. Носи българското в себе си. Сякаш е надраснал своите набори. Много рядко ще го видите облечен тинейджърдски. Винаги е спортно-елегантен. С костюм, вратовръзка и разбира се чадър. Той е правнук на поручик Христо Костов.

Зодия Дева (роден на 28 Август 2000 г) в гр. Троян. Завършва първото училище в Троян –  ОУ „Иван Хаджийски“. Още тогава се изявява като лидер. Бил е един мандат (2013-2014 г.) председател на Ученическия съвет. Миналата година по негова идея отново се възобнови  ученическия съвет в училището. Той често дарява. Заради любознателността си и българското, което носи в себе си има доста отличия. Получава редица награди за заслугите си към училищната институция. През 2014 г. е удостоен с най – високото ученическо отличие за Община Троян награда „Бризби“. От 2014 г. е вече ученик  в НУПИ „Проф. Венко Колев“- Троян. Членува в Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Троян, в Общинска организация на СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВОЙНИТЕ В БЪЛГАРИЯ – Троян (СВВБ). Той е най -младият родолюбец награден с плакет СВВБ Активист от БСП – Троян и от Областния съвет на БАС – Ловеч. Приносът му в Обществения живот е голям. Иноватор и роден лидер.

Тази година е абитуриент (сега -студент)Да му пожелаем успех!
Във видеото ще чуете разказа на Христо Какъв е повода да си направи тази музейна колекция

Автор:
Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button