Надежда Терзийска: „Аз също съм майка“ или разговор с продължение

След като чухме мнението на експертите от Община Троян за  Кухнята – майка(в статията Родителите питат – Общината отговаря), на следващия ден се   се отправихме към ДГ“Буковец“ в Троян. Там имахме среща с екипа,  който приготвя храната  за нашите деца. Посрещнаха ни усмихнатите готвачки, директорката на градината г-жа  Данкова  и младата техноложка Надежда Терзийска с рецептурника в ръка.  А  самата кухня блестеше от чистота. Да те е  страх да стъпиш.   Ухаеше на  вкусно – плодова пита за закуска в 16:00ч.  Беше топла, топла и шофьорът чакаше  „питата да обиколи нивата си“ за да я разнесе  по детските градини. Само да спомененем, че  храната се носи почти гореща – 90 градуса на обед. И точно на  време, споделиха директори на градините. От  проведения разговор с лелите, които готвят много вкусно се разбра,че са доволни от това обединяване.  За тях е много по-добре. Разпределили са си дейностите.

След това си поговорихме с техноложката Надежда Терзийска. Млада майка, завършила 2015 година в  Университет по хранителни технологии – Пловдив. Коренячка  – троянка.   Специалността й е Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати.

Бившата ученичка на СУ „Васил Левски“ Троян  е семейна(гайдаря Рако Терзийски и е съпруг) , с едно дете. Не й лесно . Като всяко начало  е трудно, но пък това й доставя удоволствие. Защото инстинкта й на майка помага много. Целта на това хранене е, децата да поемат храна  като количество  и калории необходими  и  подходящи за тяхната възраст. Преди да започне работа тя мина обучение във Франция. Неин гид в това хранене е и специалистката по  здравословно хранене от  Млечна кухня. Също така ползва рецептурника за който говорехме в миналата статия. Съобразява се с  калориите в едно ядене, грамаж(330гр) и разбира се какви вещества съдържа- въглехидрати, лутен. На снимката ще видите седмичното меню за децата от 18 – 22.02.2019г.

Но преди да  продължим диалога  с техноложката  поразпитахме майсторките как се приготвят яденетата. Храната на децата се приготвя в специално купен за кухнята АВТОКЛАВ. Там се приготвят ястията като се запазват витамините и качеството на продуктите. Също така там се вари прясното мляко, с удоволствие споделят лелите – готвачки.  Показаха къде се пекат  вкусотийките. Личеше,   че всички работят с любов към децата.

Дойде време и да обсъдим  вече проблемите   с Надежда Терзийска

Г-жо Терзийска,  Децата трябва да се хранят здравословно и разнообразно, за да пораснат здрави. Какво трябва да се промени за се свикне с този начин на хранене?

– Нужно е да се промени  мисленето. Много майки реагират на здравословните храни с „О, детето ми няма да иска да яде това!“(Пример – Леща с кашкавал – майка твърди,че няма такова ястие) Трябва да се промени  нагласата си и  да се обърне мисленето .  Да се насочи енергията си към това как да убедим  детето, а не да се  вдигат ръце предварително.

– Как децата да консумират полезните за тях храни?

– Децата са склонни да се хранят с чудесна храна, стига да им се даде избор. Родителите трябва да се научат да контролират собствените си скрупули по отношение на храната, за да могат децата да се научат да я ценят. Възпитанието на вкус към храната у децата е сложен и дълъг процес. Не се отказвайте при среща с трудности. Оставете го да се убеди в нейната стойност. Това наистина отнема много време. Опитвайте отново и отново. Давайте пример.

Аз също съм майка и не ми е безразлично какво ще се хранят децата. Ние се стараем  в менюто да има разнобразие и да е лесно са за усвояване от малките им стомахчета. Мисля, че дажба от 330 грама е достатъчна за едно дете от 3- 7 години. Примерното меню за 20.02 .2019 е баница със сирене  – 80 гр(  тя съдържа  глутен, яйца и мляко) и чаша топло прясно мляко -200 гр. За закуска в 10:00 има ябълка от 200 грама. Обедът е от 100 грама супа топчета, 130 грама пиле с прясно зеле, задължителният Витамин C приет чрез десерта – портокал(100 грама) и Хляб „Грахам“ 45 грама.  За след обедна закуска сме им приготвили варено жито. То е полезно за перисталтиката на коремчетата. Според нас , а и от изследвания и анализи това количество храна е достатъчно. Има и допълнително, каза още Терзийска

В разговорът  тук се намеси и директорката на ДГ „Буковец“ Цанка Данкова(където е самата кухня), която сподели с тъга, че на 7-годишните  не им стига.  А защо не им стига? Защото децата идват нахранени предварително. Изяждат си закуската си. И това вече  разширява стомахчетата.  Като се приберат в къщи  отново ги хранят доволно, доволно. И тук вече има сблъсък между нас  (от Обединената кухня – майка) и родители и баби, които държат децата им да са като пухкави  възглавнички.  Мислим, че това ще премине и всички ще оценят какво е правим за техните деца и внуци.

Срещата продължи дълго. Говорихме си  още за храните, за децата. И както обикновено аз научих доста неща, които важат и  за храненето на нас, възрастните.  За пропорциите при хранителните вещества, калориите.

И все си мисля,че ако погледнем розово на иновациите и подадем ръка на хората, които се опитват да променят мисленето за хранене на нашите деца ще е най- добре. Да, всяко начало е трудно, но  с времето всичко ще се оправи

Г-жа Иванка Джабраилова от Община Троян отново  помоли да съобщим, че родителите се обаждат в градината на домакинката в заведението само при прецедент –  болест на детето. И ден преди да го заведат след като е оздравяло.  Също така е готова да отговаря на всички въпроси, проблеми свързани с храненето на децата.  Може да се свържете се  с нея на 0670/ 068004.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button