Троянци, ние сме на ход!

Троянци, от преди  няколко дена започна гласуването в „Кмет на месеца“ за март на тема  „Пазители на българския дух“ на сайта кмета.бг.

Изберете своя фаворит!

Кои са общините пазители на българския дух? Къде хората са горди с името „българин” и се стремят да го покажат с различни патриотични инициативи? Какви усилия се полагат, за да се съхрани културната история на града и малки, и големи, и местни, и чужденци да са запознати с нея. Това е темата на конкурса „Кмет на месеца” за март – „Пазители на българския дух“.

Онлайн гласуването на Kmeta.bg в секцията „Кмет на месеца” стартира на 11 март и ще продължи до 24 март включително. А на 25 март 2019 г. ще обявим победителите.

Екипът на Kmeta.bg номинира за вота кметове от 9 общини на базата на наблюденията си по положените усилия за съхранение на българския дух.

Конкурсът по традиция е разделен в три категории – общини с население под 20 000 жители, общини с население между 20 000 и 50 000 жители и общини с население над 50 000 жители. Във всяка от трите категории са номинирани по трима кметове. А победителите се определят от онлайн гласуването на хората.

За втори път Донка Михайлова е номинирана  тази година за разлика от другите кметове в областта. Първия път бе в Конкурса за“Зимни дестинации“ и спечелихме. Сега отново можем да докажем, че сме силни когато сме заедно  подкрепяйке единствената градоначалничка в 150 годишната  история наТроян експрес Троян и града ни!

Гласуването този път е много лесно.  Кликате с мишката на картинката по-долу.

Изберете своя фаворит!

Появяват се първоначално кметовете на общини над 50 000 жители. След това  на  общините с  20 000 до 50 000  жители

Тук ще видите номинираните кметове на община Свищов(Генчо Генчев), Троян(Донка Михайлова) и Панагюрище(Никола Белишки)

Под всяка кандидатура има бутон: ГЛАСУВАЙ.

И така всички,  които предпочитат да  почиват в Троянския Балкан знаят, че има много забележителности, които провличат туристи от България и чужбина. Така, че вие знаете  за кого да гласувате , нали!

Защо е номинирана троянската градоначалничка на  тема  „Пазители на българския дух““?

В северните поли на Троянския балкан се намира третият по големина манастир в България – Троянският. Още от средата на 18 в. в него функционирало килийно училище, в което получили образованието си видни духовници, като Йосиф Соколски и Онуфрий Габровски. В Троянската света обител е създаден първият монашески революционен комитет от архимандрит Макарий – един от най-бележитите духовници на Възраждането. Манастирът е бил и убежище на хайдути и революционери.

В близост до него се намира „Тайната къща“, в която се е укривал Апостола. Община Троян прави всичко възможно тя да бъде опазена и е готова да окаже съдействие на собствениците, за да спаси къщата от разруха.

В центъра на Троян се намира и Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – с уникален макет на троянската занаятчийска чаршия от 19 век, автентична грънчарска и бъкличарска работилница. Тук място намира и Архитектурен комплекс „Нунки“– с реставрирани къщи в типичен за района възрожденски стил.

Общини с население под 20 хиляди жители

Може да се гласува по един път от  компютър или мобилен  телефон. От колкото повече компютри и телефони се гласува  – толкова по-добре. Или казано по-друг начин. Може да се гласува само  от един IP адрес

Нека припомним, че Донка Михайлова стана Победителка в Инвитро  в Кмет на годината. Първа бе в Конкурса „Зимни дестинации“ преди време

Успех!

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button