Банско – да отпочинеш, да се насладиш и да оцениш

Почивката в Банско несъмнено може да бъде жадувана по много причини.

Банско е едно от най-добре развитите градчета в България, а когато говорим за зимния сезон безспорно е сред най-успешните ски курорти не само на територията на България, но на Балканите и в цяла Европа.

Локацията на Банско, както и добре урбанизираната инфраструктура правят този град изключително гостоприемен.

Сгушен в подножието на една от най-величествените планини у нас – Пирин, Банско приютява своите посетители в кокетни модерни хотелски комплекси, разположени по красиви тесни улички.

Дори и улиците на града излъчват изключителна приветливост, благост, спокойствие, освен това пресъздават по неповторим начин възрожденския период на България, като пазят жив спомена за нашите възрожденски герой.  Банско, въпреки че е удивително модерно устроен, той е съхранил в голяма степен българщината от миналото.  Нещо повече, освен модерните хотелски комплекси, тук има изобилие от културно-исторически паметници на културата и къщи на видни български дейци, превърнати в музей.

Някой от тези къщи, които горещо препоръчваме да посетите са Веляновата къща, Радоновата къща, къщата-музей на Неофит Рилски, Паисий Хилендарски и Никола Вапцаров и др.

Освен културните паметници, които можете да разгледате в Банско, силно въздействие върху посетителите имат и различните природни забележителности, които се открояват в града и околността.

Така например, в непосредствена близост до Банско се намира Байкушевата мура, изключителна рядкост не само за този район, но и като цяло в България.

Наред с природните забележителности Банско има редица атрактивни паркове. Така например забележителен е паркът на танцуващите мечти, чиято цел е да приюти използваните, насилствено за забавление, мечти.Мурата е най-старото иглолистно дърво в България, на възраст повече от 1300 години, с широчина около 8 м. и височина 25 м.

Национален парк Пирин също предлага неповторимо биологично разнообразие и забележителна природа, той е под опеката на ЮНЕСКО. Пирин е една от най-старите европейски планини и предлага удивителни гледки, както и богатство от флора и фауна.

Банско може да бъде предпочитана дестинация поради много причини. Наред с планинския туризъм и културно-историческите паметници и къщи-музей, който могат да се посетят, градът предоставя идеална възможност за релакс и СПА удоволствия.

Сред едни от най-луксозните СПА комплекси, които можете да посетите е СПА центърът към Лъки Банско СПА & Релакс – петзвезден хотел, отличен с приз за най-добър хотел в България за 2018 г

Тук СПА центърът е наистина внушителен – над 25 ултра модерни съоръжения, сред които единствените в Банско БИО басейни, солен басейн, солна стая за халотерапия, шокова вана, джакузи, хидромасажен, приключенски, контрастен душ, финландски сауни, парна баня, турска баня, расул, ледена стая, фиш масаж с рибките Гара Руфа, фитнес център, терапевтична вана за хидротерапия, водно легло, матрично-ритъмна терапия, козметични терапии и много, много други активности.

След цял ден прекаран в СПА комплекса е време за нещо вкусно и питателно! В Банско механите, ресторантите варират изключително много. Това, което можем да препоръчаме са два уникални ресторанта. Първият е алпийски ресторант Фондю, който работи от ноември до март, така че ако идвате в рамките на зимния сезон, непременно може да го посетите. Интересното е, че този аплийски ресторант е единственият на територията на Банско и предлага вкусни швейцарски и френски специалитети, приготвени с автентични френски и швейцарски продукти.

Вторият ресторант, който определено заслужава Вашето внимание работи целогодишно – ресторант Леонардо Банско.

Ресторантът отново е изключително луксозен, в Средиземноморски стил. Храната се приготвя пред очите Ви и предлага традиционни италиански ястия, приготвени по автентична италианска рецепта.

Освен вкусните специалитети, през лятото ресторантът е предпочитана дестинация, защото градината на заведението се превръща във внушителен аква комплекс, в който може да релаксирате под слънчевите лъчи.

Банско е град, който остава в сърцето на всеки посетител, затова, ако има път насам непременно се отбийте до този прекрасен български град!

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button