Честит празник!

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница.

Днес православната църква отбелязва християнския празник Цветница, наричан още Връбница. По традиция той е винаги седмица преди Великден и е един от светлите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.
Да сте благословени всички , носещи красивите имена на цветя. Бъдете здрави и щастливи!
Днес, 21 април, католиците и арменците  честват Възкресение Христово. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.
Христос Возкресе!
Православните ще отбележат възкресението на Иисус Христос на 28 април.

Христос Возкресе!

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Иисус Христос. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик – Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден

Снимката се публикува с разрешение от майката на детето – Ина Борисова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button