ДЕН 8-МИ: Благодарни сме на г-н Бойко Борисов, но протестите продължават

Протестите продължават!

 Днес, 11.04.2019 година  отново здравните специалисти от МБАЛ Троян в регламентираната си почивка от 15 минути протестираха  за поредния,  8-ми ден.

Вчера, както писахме Министерския съвет отпусна  50 млн. лева, за увеличаване на месечните им възнаграждения от 610 лв  на 950 лв. Тези пари реално ще бъдат усвоени за целта си от месец Юни, т.г.

Но се оказва, че медицинските сестри продължават протеста заради неизпълнените  искания в това число и увеличение на заплащането им от две минимални работно заплати. Друга важна причина, че е се чувстват излъгани . Защо?  Този въпрос   и на други проблеми оставащи  загадка за нас, страничните наблюдатели, зададох на Валя Димитрова – ст.мед.сестра в отделение  „Хемодиализа“ в троянската болница.
ст.м.с Валя Димитрова по време на протестите

 – Здравейте, г-жо Димитрова, вчера Министерския съвет Ви отпусна 50 млн лв. за увеличаване месечните възнаграждение.  Веднага след първия протест на 01.03.2019г    още 30 млн.лв. Общо стават 80 млн. лв. Би  трябвало вече да сте доволни. Какво отново Ви накара да излезете  днес?

 – Здравейте! Ние  сме излъгани. И затова отново излизаме да протестираме и ще продължаваме докато исканията за: увеличаване заплащането ни и на нощния труд, за прослужените години,  и за кариерното развитие  не ни бъдат изпълнени. Не са изпълнени точките от декларацията
 – Но нали са отпуснати финансови средства?
 – От онези 30 млн лв субсидии, които се обещаха за съжаление  няма нито стотинка…. нещо повече – стопирани са.  Сега се дават 50 млн. лв … но от първи юни.  Благодарни сме на г-н Борисов, но протестите продължават.
 – Бихте ли ни обяснили малко повече за 30-те млн лв. Те като увеличение на заплатата ли ще са или като помощ върху  610лв?
  – С тези 30 млн.лв правителството искаше да ни хвърли прах в очите. Ние да се зарадваме на жеста и да се откажем от нашите искания.  Но няма как да се случи. Значи ние до края на годината ще получаваме горница  някаква сума. А после..пак 610лв. Ние искаме увеличение на заплатите си. Категорични сме – две минимални работни заплати.
А Вие знаете ли, че субсидиите  от тези 30 млн.лв, –  18 милиона –   са разпределени за болници и клиники, които имат спешна нужда от тези средства. Останалите пари се разпределят между болниците в страната. Субсидията  от Министерството на Здравеопазването е   в размер на 575 000 лв. за  болница. Като половината е  за предсрочни задължения и другата за работната –  допълнително материално стимулиране на персонала. Но не и  увеличаване на възнагражденията ни.  147 щата в болницата щяха да получат по 132 лв.. като ДМС (допълнително материално стимулиране)  за месеците до  края на годината Но тези субсидии ги спряха .
Сега отпускат други 50 млн .лв за увеличение на  месечните възнаграждение на 950 лв. От 01.06.2019 год ще започнем да получаваме 950 лв.( ако не ни излъжат). Нека всички знаят, че нашето искане е заплатите ни да  бъдат  1120лв. Всичко друго е за да ни омилостивят. И да спрем.
Но ние не сме съгласни с увеличението от 610 лв на 950 лв и по една друга важна причина  Имаме колеги, които работят в клиники (в по-големите градове) с месечно възнаграждение между 1150 и 950лв. Това означава ,че те ще бъдат ощетени. Изобщо няма да имат повишаване на заплатата. А това според нас е несправедливо.  Държим    всички здравни специалисти в България да  са с увеличено  месечно възнаграждение. Ще го отстояваме
– Г-жо Димитрова, но стартовата заплата на един млад лекар е 780 лв( може да не е вярна точно цифрата, но е около тази). Това няма ли да доведе до конфликт между Вас (БАПЗГ) и Българския лекарски съюз?
 – Да,  така е. Не може специалист да взима по-малко от нас. Но това е целта на управляващите. Да ни  скарат(малко  е силна думата) с докторите, които досега ни подкрепяха. Явно тактиката  „Разделяй и владей“ искат да я приложат. Повярвайте ни, ние няма да позволим това да се случи. И ще продължаваме …
Ще продължаваме да се борим за нашите искания в Декларацията, защото и ние сме хора. И ние души носим. И ние имаме семейства, които лишаваме от необходимата грижа, защото няма събота, няма неделя, няма празник. Ние работим в името  на пациентите. Сама Вие  се уверихте, че ние протестираме(не стачкуваме) в регламентираната ни почивка от 15 минути. Пациент не е оставен на самотек.
Продължаваме….

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button