Хазартно зависима загуби дома си и живя в казино

29-годишна жена от Великобритания е прекарала няколко седмици, живеейки в различни казина в страната, като е използвала безплатните храна и напитки. Тя е била принудена да потърси сигурност в игралните зали, след като продава дома си, за да продължи да залага.

През 2016 г. хазартната зависимост довежда британката Сара Грант до ръба на отчаянието. 29-годишната тогава жена остава без пари, без работа и приятели. Тя продава дома си, за да може да се завърне в залата за залагания.

След серия неуспешни игри тя отново губи почти всичко и не знае към кого да се обърне. За да преодолее безизходицата, решава да запази част от средствата си и да ги играе на малки суми в различни казина. Спомня си, че за няколко седмици на практика е живеела в игралните зали и е нямала къде другаде да отиде.

Към момента Сара Грант е преодоляла зависимостта си и свободно говори за проблемите си. Историята ѝ предизвика вълна от дискусии на Острова, защото очерта нов аспект от проблемите на хазартно зависимите. Според някои неправителствени организации във Великобритания, все повече хора се обръщат към залаганията не заради тръпката от риска, а защото не се чувстват удовлетворени в личния си живот и търсят начин да прекарват повече време извън дома си.

У нас подобни случаи също не са изключени. В цялата страна постоянно изникват нови наземни казина. Ярък пример за това са компаниите Efbet и Palmset. Теса собственици на едни от най-предпочитаните онлайн платформи за залагания, но същевременно разрастват и веригите си с игрални салони, които се радват на огромно посещение през цялата седмица. Двете компании наподобяват наложената от Eurofootball дългогодишна практика за популяризирането на наземни игрални обекти. Повече за компанията може да прочетете в експертното ревю на Еврофутбол, което анализаторите на Nostrabet предоставят. В него ще научите за услугите и игралните обекти на бранда, въпреки че те са насочени към спортните залагания, а не към казината.

Случаят на Сара Грант повдигна редица нови въпроси, свързани с причините за пристрастяването към хазарта и този път в центъра на темата попадат жените. Макар по традиция на Острова зависимостта към залаганията да се счита за предимно мъжки проблем, в края на февруари реномираният Daily Mail публикува статия, озаглавена: „Жените, които залагат браковете, кариерите и дори живота си.

В нея водещият терапевт Лиз Картър, която помага на хора в тежка фаза на зависимост, споделя историите на различни жени с подобни проблеми. Общото при тях е, че към хазарта са ги подтикнали семейни проблеми или трудности в работата. Според Картър често пъти напрежението изиграва основна роля в живота на дамите, които прекрачват границите на хазартните забавления.

„Повечето мъже, с които работя, използват хазарта като заместител на кокаин – те постоянно търсят тръпката от печалбата. За разлика от това, жените използват залаганията като метадон, с който да притъпят болка, тревожност или депресия. Те искат да изключат емоциите си“, коментира Картър.

В действителност, залаганията в реални казина или в онлайн платформи са много приятен начин да прекарате времето си. Този тип занимания могат да внесат чудесно разнообразие в ежедневието на всеки от нас, стига да си останат хоби за свободното време и да не се превръщат в основна движеща сила.

Терапевтът Картър припомня, че най-добрият вариант за справяне с трудностите е откритото им обсъждане. Тя посочва, че основната предпоставка за това хората да злоупотребяват с хазарта, е неспособността им да говорят за проблемите си. Това е и съветът, който Картър дава най-често на своите пациенти – да се обърнат към близките си и да говорят свободно за своите емоции.

За щастие, самата Сара Грант е успяла да преодолее трудностите с помощта на приятели и на опитни терапевти. В момента тя споделя историята си охотно и се опитва да помогне на други хора, изпаднали в подобно положение.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button