„Колеги, ако искате бъдеще в България за себе си и семействата си, моля Ви, изхвърлете страха!“

Здравните специалисти от Троянската МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ”Д-р Ст.Шварц” отново се събраха на протест срещу ниското заплащане на труда им. Те  подкрепиха в солидарност своите колеги от Враца!

Медицински сестри, физиотерапевти и рехабилитатори са за трети път този път пред МБАЛ Троян с искане за стартова работна заплата от две минимални работни заплати и др. . В тяхна подкрепа излязоха  лекарския състав на Неврологичното отделение в болницата.  Ст. м. с. Валя Димитрова отново призова всички  събрали се пред общинската болница да са заедно и да се борят за ЗА ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД И АДЕКВАТНО  ЗАПЛАЩАНЕ. По долу ще прочетете и словото й ще гледате видео материалите  от днешния

Пред репортерът на Троян Експрес Ст. м. с. Валя Димитрова – Хемодиализа  заяви:
„Основните искания остават същите, тъй като към момента не е изпълнено нито едно. Единствено на първата среща министърът обеща да ни представи анализ за заплатите на специалистите по здравни грижи. Което направи като статистика. Това не ни удовлетворява, така че протестите ще продължат“.
Другото, което притеснява медицинските специалисти, че управителите на болниците не са подписали колективния договор за заплащане от 900 лв със синдикатите.  Искаме и нормално заплащане на нощния труд. Навсякъде той се заплаща по-скъпо от дневния. А ние дежурим за 0.50лв на час.
Затова искаме да ни се заплаща на час по 3лв. Нощно време знаете, че всички болки се усилват. Тогава болните са по-уязвими и ние трябва да сме до тях.
Този протест е в подкрепа на колегите ни от Враца. Защо? Защото преди 2 дена са им увеличили заплатите на 560 лв.  Представете си преди това колко са получавали?
Мед.сестра Димитрова с тъга сподели, че в отделения на болницата  работят само 45 човека в трудоспособна възраст. Останалите са пенсионери. Няма млади кадри. Завършилите образованието си заминават за чужбина или работят съвсем друго, каза още  тя

 – Какво ще стане, когато и тези пенсионери няма да работят?
Как какво? Няма да има болница. Никой няма стимул да работи за без пари. А нашата работа е много отговорна. Ние ако сгрешим и лекарят ще сгреши. Затова сега апелираме и към тях Да ни подкрепят, защото те са Мозъка, ние –Гръбнакът.
 –  Зависи ли нещо от кметовете на Общините?
– Не, Община Троян в лицето на кмета Донка Михайлова, която се явява работодател на колегите ни от ОДЗ и училища увеличи заплатите им от 620 лв на 700 лв, което бе в знак на подкрепа на нашия труд. За което сме им благодарни.
– До кога ще има протести?
Протестите ще продължат по време на регламентираната ни почивка от 10:00 до 10:15 часа всеки ден до 12.04. включително,  докато не получим каквото искаме- заплата от 1120 лв, заплащането на нощния труд да стане на 3лв за час, категория за прослужени години и др. Трябва само да отбележа, че по време на протестите винаги 25% от сестринския състав ще е по отделенията. За да не оставаме болните без грижи и внимание. Така е  и по законовите разпоредби.
На 15 май всички колеги и част от нас ще бъдем на Националния протест в София. Ще има шествие, което ще тръгне от сградата на Министерския съвет. Същинската част ще е пред Министерството на Здравеопазването.

Словото на ст.м.с. Валя Димитрова

ЗА ДОСТОЙНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД И АДЕКВАТНО  ЗАПЛАЩАНЕ

 „Той е в подкрепа на солидарност за Враца. Знаете, че там беше оказван натиск на медицинските специалисти от страна на управителя, на началник отделения и старши медицински сестри. Всичко е записано, документирано и предадено на омбудсмана Мая Манолова, която ще присъства днес на протеста им.

        Още едно изречение за Враца, което е много важно. Сега медицинските специалисти са подписали новите си трудови договори за скромните 560 лв., т. е. минималната работна заплата, с което са  изравнени със средния медицински персонал.

        И когато работиш за възнаграждение, което те оставя без пукната пара или затънал в дългове, след като платиш основните си необходимости за живот, то ти работиш за някой друг – БЕЗПЛАТНО. А това, скъпи колеги се нарича робство.

        Колеги, отново съм застанала пред Вас, за да Ви споделя: Знаете, че здравеопазването е доходоносен бизнес, но грижата за здравето е безценна. Тя няма цена. Аз обичам професията си, но през последните години се чувствам унизена. Останахме на дъното ……. в калта. Вследствие на претоварване, много колеги развиват синдрома на прегряване. Дупката от медицински специалисти е запълнена от пенсионери. Те работят заради мизерните си пенсии. Без тях е невъзможно да се изработят графици.

         Всяка година държавата отделя все повече и повече пари, но вместо да се подобряваме, здравеопазването затъва.

        Защо се получава така? Просто, защото днес в здравеопазването се краде безобразно много. Днес няма апетитна приватизация – почти всичко се раздаде и окраде. От здравеопазване обаче може да се краде здраво, защото държавата не спира да налива пари, които накрая отиват в касите на частните болници, фармацевтични компании, лекари без морал.

         Сещате ли се колеги за една болница, която беше настанила частно отделение на неизгодна сделка. От това ВМА е изгубила 10 млн. лева. Много министри се тюхкаха, как е възможна подобна нагла далавера. Тази схема порази цялата страна като заразен вирус. Много общински болници вече са на ръба на фалита, заради подобни сделки.

         Друг проблем е, че за здраве се говори като за услуга. Услуга е да ти измият стъклата на колата. Да ти спрат кръвотечението не е услуга, каза един бивш министър Ненков.

        „Върху милиардите са се вгледали нечисти очи. Те са ужасно влиятелни и много малко се вълнуват от нормалните човешки неща. Мога да кажа  кои са, но ще ме осъдят. Политик, който ще тръгне да промени системата, изцяло би си направил „сепуко“ – министър Ненков.

          Д-р Елица Георгиева, от националното сдружение на частните болници каза, че ако се събират редовно здравните вноски на здравноосигурените лица и те постъпват в персонални сметки, а не влизат в държавния бюджет и не стават публични средства, здравеопазването ще се справи.

         Колеги, ако искате бъдеще в България за себе си и семействата си, моля Ви, изхвърлете страха. Ваш дълг е да подкрепите справедливата кауза.

Старшата сестра  завърши  с безсмъртното Вапцарово слово, „Защото не намерих по-силни думи от негови“, поясни тя.

 

        „Работиме много, работим от сутрин до здрач. Но хлеба е малко. Но хлеба не стига, деца. И ваште лица са сгърчени вече от плач. И ваште очи са сухи и неми – такива големи, мъчително тъжни очи. Послушайте, малки, послушайте, мънички мои, така е днес, наверно било е и вчера. И аз, понеже нямам храна, понеже нямам с какво, ето на: ще ви нахраня със вера.“

         Заедно можем!

         Продължаваме ………

         Националният протест ще е на 15.05.2019 г. пред МЗ в град София от 15 ч.

         Бъдете с мен!“ 

 

материала изготви: Руслана Попсавова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button