Осъдиха земеделец за неправомерно получаване на европейски средства

По обвинение на Окръжна прокуратура – Ловеч, е бил осъден земеделски производител, представил неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“, с цел получаване на средства по европейските фондове. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Б.Б. е признат за виновен за това, че през периода 29 май 2013 г.- 30 май 2014 г. в Троян, при условията на продължавано престъпление, пред Общинска служба „Земеделие“ – Троян, и Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Ловеч, е представил неверни сведения за подпомагане на кампания 2013 и 2014 г. Той е заявил, че трайно ползва площи, които към датата на подаване на заявлението, отговарят на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

Земеделските парцели се намират в землището на селата Борима и Дълбок дол, община Троян, регистрирани в системата за идентификация на земеделски парцели с идентификационни номера. В действителност обаче парцелите не са били ползвани от него, но той е получил средства от „Европейски фонд за гарантиране на земеделието“ по мярка „Схема за единно плащане на площ“ и от „Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони“ по мярка „Плащания за природни ограничения в планински райони“, Схема за преразпределително плащане и Схема за „Национални доплащания на площ“. За 2013 г. е получил над 4 хиляди лева, а за 2014 г. близо 3 хиляди лева.

За извършеното деяние, обвиняемият е осъден на две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button