СВЕТЛИНА В ДЪЖДА

Ден 7 от протеста на белите престилки  в МБАЛ 'Д-р Шварц" в Троян

Протестиращите здравни специалисти  за по-добро заплащане, кариерно развитие и  категоризация на труда, останаха верни на каузата си и в регламентираната си почивка  отново изразиха своите искания

Валя Димитрова- ст. мед сестра в отделение“Хемодиализа“ отново призова да не с е отказват от борбата. В апела  си тя каза:
„Време е да спрем да позволяваме на миналото да контролира съдбата ни днес. Затова ние не спираме!
И в най – дъждовния ден има светлина! Просто трябва да я носиш със себе си…. Ние я носим!!!
След зимата идва пролет. След нощта – ден. Така и след трудните моменти, идват най – хубавите!
Продължаваме напред….

Ден 7″, завърши Димитрова

Правителството отпуска близо 50 млн. лева за повишаване на заплатите на специалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки и други специалисти). Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание, съобщава БТА.

С направеното предложение заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева.

С увеличението премиерът се надява работните места на здравните специалисти да бъдат запазени.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите.

Борисов се надява и да има контрол върху разпределението на средствата, така че да не стане като преди – докторите да си разпределят парите и те да не стигнат до сестрите.

Това, което сме поели като ангажимент, това да бъде минималната работна заплата“, заяви премиерът. Увеличението е и за болниците, които са трудно достъпни и не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно пациенти.

Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев да се срещне с медицинските сестри и да им обясни новата методика за получаване на заплатите и контролът върху нея.

Валя Димитрова поясни,че въпреки отпуснатите  50 млн,лв те продължават да отстояват исканията си за заплащането на нощния труд .

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button