Троянски деца с награди от поетичен фестивал в Сърбия

Специални поздравления от организаторите на фестивала получава Веселина Поповa

Съвсем наскоро пристигна известие от славянската ни съседка Сърбия, че наши троянски деца са отличени с награди от престижно жури на поетичен фестивал в град Сремска Митровица. Този творчески конкурс е специално за детска поезия е известна литературна изява както за Република Сърбия, така и извън нейните граници, той обединява в лоното на словесното лирическо творчество стотици деца. Журито на тазгодишното издание се състои от известни писатели на Сърбия, които са и характерни обществени фигури с голяма популярност. Председател е Неделко Терзич – поет прозаик и драматург, археолог, издател, редактор на престижни издания, член на Съюза на сръбските писатели. Вторият член на журито е професор Сладжана Миленкович – филолог, писател, литературен изследовател и университетски преподавател, а третият  участник е писателката Ясна Калаузович – специалист по библиотечно дело.

            Фестивалът се провежда за девети път и в него през настоящата година участват 540 деца от различни страни – България, Унгария, Северна Македония, Черна Гора, Румъния, Франция, Гърция, Босна и Херцоговина и други . Децата се състезават в три възрастови групи, като в трета група са средношколците. В тази група са отличени осем ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян. И осемте деца членуват в Литературен клуб „Орфей” към НЧ „Наука-1870” и Дружеството на троянските писатели. Една от най-високите награди на конкурса е присъдена на ученичката Десислава Шамова от ІХ клас за стихотворението ѝ „Рисунка”. Тази творба е отличена за „най-живописна и образна песен”. С поощрения за авторски текстове са Георги Петров, Мира Вълева, Десислава Димитрова, Мария Георгиева, Сияна Цековска – всичките от девети клас, както и Станислав Кордоловски и Любов Чолакова от единадесети клас. Всички наградени творби ще бъдат публикувани в специален поетичен сборник.

Специални поздравления от организаторите на фестивала получава Веселина Попова, която е председател на Комитета за побратимяване на Троян и Сремска Митровица. Госпожа Попова е и човекът, проявил инициативата да се изпратят ученическите творби в този престижен международен конкурс. Тя също се изявява и като преводач на словесни художествени произведения от сръбски език. Литературният клуб „Орфей” също получава признание за културен принос на деветото издание на поетичния конкурс в Сърбия. Поздравена е още и Лина Борджиева като ръководител на ученическата творческа формация, чиито деца са се представили отлично.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button