Троянски ученици „скриха“ шапките на свои набори с познанията си

Мирела Минкова от ОУ"Иван Хаджийскии" се класира на трето място и в индивидуалната надпревара

На 24 април 2019 г., в Двореца на децата в София, се състоя Националното състезание „Природата – наш дом“.

Протече в пет кръга: първи – представяне и устна защита на предварително подготвени проекти; втори  – отговори на въпроси от тематичен въпросник; трети кръг – разпознаване на птици, защитени и други растения; четвърти – представяне на екологичен макет „Дом на бъдещето“, изразяващ представата на участниците за екологосъобразен дом и пети кръг – представяне на изработени костюми и предмети от отпадъчни материали.

От СУ“Васил Левски“, Троян, в състезанието участваха Стилиян Стоянов и Диана Иванова от 3 б клас на училището.Те бяха  в един отбор с Калоян Кирилов от 5-ти клас на СУ“Климент Охридски“, Троян.

Троянски ученици "скриха" шапките на свои набори с познанията си
Стилиян Стоянов и Диана Иванова от 3 б клас от СУ“Васил Левски“ Калоян Кирилов – СУ“Св.Климент Охридски“

Отборът зае пето място в състезанието. Децата представиха доклад, свързан с екологичната обстановка в гр. Троян и проект на тема “Орничето“-извор в едноименната местност на Буковски дол, край гр. Троян. Презентацията, която представи Стилян Стоянов,  показа интересни снимки от работата на групата на различни етапи от нейната дейност. Калоян Кирилов представи макет на екологичен дом от естествени материали и други предмети. Диана Иванова представи макет на региона на изворче „Орничето“от природни материали. За доброто представяне на децата в Националното състезание допринесоха ръководителите: Радослав Стойчев, Надка Данкова и Нина Иванова.

Троянски ученици "скриха" шапките на свои набори с познанията си
Мирела Минкова, Емили Луканова и тяханата ръководителка Богдана Христова

В състезанието „Природата-наш дом“, като отделен отбор, много добре се представиха и учениците от ОУ“Иван Хаджийски“, с ръководител Богдана Христова, които бяха класирани на трето място.

Мирела Минкова се класира на трето място и в индивидуалната надпревара. Тя представи разказ, свързан с родовата история на семейството си, в който разказа за своя дядо –  откривател на лечебен извор в с. Балканец.

Троянски ученици "скриха" шапките на свои набори с познанията си
Отборът на ОУ“Иван Хаджийски“ Мирела Минкова, Емили Луканова и Петър Игнатов

Състезанието „Природата – наш дом“ се провежда всяка година и събира много участници от цяла България. Целта е да се създадат условия за развитие на потенциала на всяко дете, за неговото интелектуално и личностно развитие, за пълноценна социална интеграция и за последваща професионална ориентация.

Организатори на проявата са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата и фондация „Еврика“.

снимки и източници : Надка Данкова и ОУ“Иван Хаджийски“

 

Related Articles

Back to top button