Троянският ученик Стефан Пенчев – Финалист на Spelling Bee 2019

На 21 април в Американски колеж в София ще премерят сили умни, талантливи деца с разнообразни интереси, които обичат английския език. Това са най –  добрите участници в Spelling Bee 2019.

На 23 и 24 март 2019 в Благоевград, Варна, Велико Търново, Монтана, Пловдив (2), Разград, Сливен и София (2) се проведоха регионалните състезания от Spelling Bee 2019! Най-добрите трима от всяко регионално състезание се класират за националния финал.

Троянецът Стефан Пламенов Пенчев, на 13 години е ученик  в 7 клас в СУ “Васил Левски“, гр. Троян. Участва в състезанието за втора поредна година, но се класира за първи път за националния кръг. Той участва градски или областни състезания не само в областта на английския език и почри винаги печели призови места

„Това, което ми харесва в състезанието, е оспорваната конкуренция. За състезанието уча и упражнявам само думите, които ме затрудняват или не знам, и като цяло нямам особена допълнителна подготовка. В свободното си време обичам да играя видео игри с приятели и гледам много филми от всякакви жанрове.“, споделя Стефан

Негов преподавател по английски е Тинка Бойнова

Какво е „Spelling Вее”?

Spelling вее е състезание, в което състезателите спелуват, т.е произнасят, различни думи буква по буква. Думите за състезанията се подбират от предварително обявен списък с 500 думи. Ако състезателят спелува думата правилно, той преминава в следващия кръг, където се състезава с останалите участници. Ако спелуването е неправилно, състезателят отпада. Spelling вее е състезание с елиминиране и последният останал състезател се обявява за победител.

В Съединените щати състезанието се провежда ежегодно от организацията Scripps и затова е известно като Scripps National Spelling Вее. Първото състезание Scripps National Spelling Bee е било проведено през 1925 г. само с девет участници. Оттогава броят на участниците се е увеличил многократно до 11 милиона американски ученици. За популярността на състезанието свидетелства фактът, че са издадени много справочници и помагала за участниците и то се предава по големите телевизионни канали.

Много други страни, като Великобритания, Канада, Армения, някои държави в Азия, също провеждат местни състезания по спелуване. Scripps работят по организирането на международно Spelling Вее състезание за победителите от различните страни.

Състезанието е насочено към ученици до 14 години и до 7 клас от всички общински, държавни и частни общообразователни училища в страната. Състезанието се провежда в три етапа: училищен, регионален и национален. Участниците и победителите във всеки етап получават сертификати и други награди, а за финалистите ще бъде организиран едноседмичен летен езиков лагер.

Първото състезание Spelling Bee е проведено в България през 2011 по идея на две доброволки от Корпус на мира в България – Фелиша Бивънс и Ерин Рели. В първото състезание участват само училища, в които преподават доброволци от Корпус на мира, а през следващата се включват повече участници.

Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ в партньорство с фондация „Америка за България”. Състезанието се подкрепя от Министерството на образованието и науката и Посолството на САЩ.

Да пожелаем успех на Стефан!

Финалистите и техните учители ще участват и в летен езиков лагер от 7 до 13 юли в Банско.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button