Урок по Конституция се проведе днес във всички български училища

         Инициативата е на председателя на НС Цвета Караянчева по повод 140-годишнината от Учредителното събрание, приело Търновската конституция, и се осъществява със съдействието на Министерство на образованието и науката.

 Целта е да запознаят учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.

Зам.-областният управител Илиян Тодоров отбеляза днешния повод с учениците от 6 а клас с класен ръководител Диянка Генова на ОУ „Васил Левски“ в Ловеч. В кабинет „Васил Левски“, който децата за кратко наричат „Стаята на Левски“, учителят по история и цивилизация Марияна Варчева изнесе урока по Конституция, който визуализира с документалния филм, създаден от БНТ и посветен на Търновската конституция. На мониторите в коридорите на училището се излъчва през целия ден мултимедийна презентация за събитията от 1879 г. и след това, свързани с основния закон на държавата ни, предоставени от Народното събрание.

Илиян Тодоров, който изгледа филма заедно с децата и директора на училището Илица Петрова,  също говори пред учениците за Търновската конституция, като подчерта нейното значение и това, че именно на 16 април 1879 г. с приемането на първата конституция България става част от свободния свят. Не напразно ние подчертаваме, че в първия ни основен закон най-силните думи са свобода и свободен, поясни Тодоров и цитира чл. 61 от документа – един от най-важните според него за времето си: …“Всякой роб, от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button