В ДУХА НА ПРОВАНС ФРАНЦИЯ – видео

Дни на провансалските костюми в Троян

Музеят на провансалските костюми от побратимения с гр. Троян, френски град Перн-ле-фонтен,  гостува в Информационно-културен център, Троян.

В програмата бяха включени: представяне на костюми от региона на Перн ле фонтен; работилница по изработка на БУТИ – техника за везане, класирана като национално богатство.

Работилницата  се проведе 9 април от 14.00 до 17.00 часа и на 10-ти април от 17.00 до 20.00 ч.

Самото откриване на фестивала се състоя на 9 април в 17.30 ч. в Информационно-културния център. Зам. кмет Ангелов  изрази увереност, че сътрудничеството между Перн ле Фонтен и Троян ще продължи. Също така припомни, че нашите градове са побратимени от 15 години. Уважили събитието пиха  по чаша вино  от специалния  съд, който е  бил подарен  през 2014 г. за 10-годишнината от побратимяването на градовете.

Кметът на Перн-ле-фонтен г-жа Мейрон заедно с зам.кметицата Розалина Русинова  са съинициаторки на  представянето провансалските костюми в Троян. Идеята е дошла по време на честванията на 150 – годишнината на Троян.

Изработката на украсата по  старата провансалска техника бути. Самото име на техниката идва от названието на старата игла от чемшир, която позволявала деликатна изработка. Още през 14 век французойките са се събирали по един  път седмично да бродират. Украсява ли шалове, правели са специални подаръци за бебе, възглавници и др.

В съвремието дрехите, които се изработват са актуални и много млади хора  ги носят.  За съжаление в Перн ле Фонтен има само една млада жена, която се занимава с този занаят – Бродиране с техника БУТИ. Гостите от Франция изразиха своята загриженост поради този факт. Но се надяват да има продължение и идните поколения да се умеят да сътворяват прекрасни произведения.

Костюмите с които бяха облечени французите бяха характерни за Прованс. Бонетата, престилките, шаловете. Разговаряйки с тях усетих топлота , искреност и една богата душевност  у гостите. Имах чувството, че бях в Ренесанса. Затова допринесе и музиката от този край и  самите облекла. Начинът на общуване  с „манекените“, които бяха над 60-те години беше успокояващ и в същото време зареждащ с положителна енергия.   Също така бяха изложени картини от самия Перн – ле – Фонтен, което още повече ни доближи до Провансалския край

От дума на дума стигнахме до извода, че не случайно Троян и Перн-ле-фонтен са побратимени градове. Имат доста общи неща като сърдечноста и гостоприемството.  Има малко сходство и в женските костюми.

Троянци дошли на работилницата и фестивала имаха удоволствието да се докоснат до една друга култура противоположна на Балканската. Всички, които бродираха под зоркото на французойките, бяха очаровани от изделията, които бяха сътворили.

Този фестивал и работилница дълго време ще топли душите на троянци.

 

ГАЛЕРИЯ

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button