В подкрепа на физиотерапевтите

Днес здравните специалисти от Троян подкрепиха своите колеги – физиотерапевти. Те днес  са на  Национален протест в София.  В протеста се включиха д -р Бакърджиева и  ст. мед. рехабилитатор Бисерка Илиева. Исканията , които бяха изразени са: Собственна съсловна организация и  за единна регуларна професия – физиотерапевт

Какво означава това?

ст. мед. рехабилитатор Бисерка Илиева

Потърсихме за разяснение ст.мед.рехабилитаотр Бисерка Илиева  в  отделение Физиотерапия на  МБАЛ Троян.

Г-жо Илиева, какво означава  понятието Физиотерапевт?

–  Физиотерапевт само и единствено в България може да се срещне под различни наименования – рехабилитатор, кинезитерапевт, ерготерапев и др.. Те означават едно – Физиотерапевт.  В световен мащаб то включва  тези понятия.

Само в България  физиотерапевтиката се изучава  в Технически университети, Химически  и не знам какви още. Кой се сетил и сложил тази специалност. Курсове за лечебен масаж и  подобни. Това е пълен абсурд. Това е медицинско понятие. Трябва да се подготвя в медицински учебни заведения.  За да можеш да помогнеш на човек трябва да имаш понятие за физиологията, от биология, и др, , които се изучават само и единствено в заведенията, които подготвят медицински специалсти.

– Какво е физиотерапията? За кого е предназначена и полезна?

– Всъщност физиотерапията е вид медицинско лечение, с помощта, на което се спомага за възстановяването на движението при хора претъпели травма, заболяване или увреждане. Специалист – физиотерапевт определя състоянието на пациента и назначава нужната терапия и упражнения.

Освен упражнения за раздвижване, физиотерапията може да включва и терапия с:

  • Ултра​звук – действа като микро масаж на тъканите и подобрява локалното кръвообръщание и трофиката. Може да се използва при различни заболявания на сухожилията, мускулите и ставите.
  • Фонофореза – въвеждане чрез ултразвук на различни медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС), с цел да се намали възпалението.
  • Електролечение – Използва се електрически ток с различни параметри, въведен чрез специални електроди върху кожата, с цел намаляване на болката и подпомагане на оздравителните процеси. Чрез електрически ток могат да се вкарват в тялото различни противовъзпалителни медикаменти, като процедурата се нарича Йонофореза.
  • Термична, влажна топлина и студ терапия
  • Светлинна терапия – чрез специални източници на лъчи и лазери се въздейства при различни заболявания.
  • Лечебен масаж

Какво означава , че желаете  да имате единна съсловна организация?

–  Досега ние, физиотерапевтите, сме под една шапка със здравните специалисти. Това означава,че ние нямаме право да работим извън болничното заведение. А тук  знаете, си има правила, клинични пътеки. Физиотерапевтиката  лекува  И често се налага да се работи нелегално.  Ако сме самостоятелна организация ще бъдем по полезни за пациентите. Ще си имаме наши законови разпоредби. И така ще бъдем полезни на пациентите без да се притесняваме, че трябва клинична пътека и др.  Ще си работим легално и без страх,че можем да загубим работното си място.

Надяваме се, че благодарение и на колегите ни от цялата страна , да  бъдем чути.

Успех, г-жо Илиева!

Да допълним,че  в сайта на Министерството на Здравеопазването бе оповестено, че след вчерашната среща с Министър Ананиев има разработена методика за заплащане по структури и  болници.  Министърът  иска още един месец отсрочка –  до 10.05. Тогава ще излезе със конкретно становище  Законът за съсловните организации ще види бяла свят до 25.04.2019 г, уверяват от Министерството

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button