Здравните специалисти постигнаха победа, но до месец Юни има време!

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ДО ТРОЯНЦИ

В редакционната поща получихме Отвореното писмо на здравните специалисти от МБАЛ Троян  към Троянци и кмета на Община Троян. Към него са приложени и  60 подписи на работещите  мед.сестри, които до 12.04.т.г  протестираха без да нарушават работното  време. Ст.мед.сестра Валя Димитрова съобщи  вестта, че днес е получена Методиката за образуване на възнагражденията им от 01.06.2019 г за общинските и държавните болници. Заплатите им ще бъдат  950 лв, старшите сестри ще получават 1000 лв.  Увеличени са и лекарските заплати. На снимката по-долу ще видите Методиката

Началник отделение  – от 950 лв – 1400 лв.; лекар с две специалности -1300лв; лекар с една – 1200лв; лекар магистър – фармацевт – 1200лв; Главната мед.сестра -1100лв; на старшите мед. сестри  възнагражденията се увеличават от 610 на 1000 лв; , на останалите здравни специалисти  –  950лв . Санитарите също могат да се похвалят с увеличение – от 550 – на 650. Увеличението на заплатите ще бъде от 01.06.2019 година.

Протестите на хората с белите престилки поне до сега дадоха своите резултати. Но Националния протест  на 15.05.2019 година, ще го има защото има неизпълнени точкии от декларацията: категоризация, прослужено време и др. По-долу ще прочетете и писмото до Троянци и кмета на Общината Донка Михайлова

ДО Г-ЖА Д. МИХАЙЛОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА ТРОЯН

П И С М О

ОТ

Валя Димитрова – старша медицинска сестра на отделение по Хемодиализа при „МБАЛ – Троян“ ЕООД

 

      Днес е 9-ят ден от протеста на белите престилки.

      Уведомлението ни за протест, подадено до Управителя, е до днес, но ние оставаме в протестна готовност. Ще подкрепяме всеки протест от тук нататък. Следват градовете: Стара Загора, Русе, Гоце Делчев.

      Първо – искам да благодарим на всички, които ни подкрепиха. Благодаря на главната сестра Мая Меицова за огромното съдействие; на Управителя Д-р П. Бамбов, който дори и за миг не се противопостави. Благодаря и на кмета ни, г-жа Донка Михайлова, която ни подкрепя, но не се изправи с лицето си пред нас, за да не политизира протеста.

      На нея искам да кажа: Г-жо Михайлова, здравеопазването няма цвят, няма и цена!!! Уважавам вашето решение, понякога и малкото е достатъчно.

      Обръщаме се към ТРОЯНЦИ – до кога ще мълчим? До кога ще си стоим затворени в черупките си ???

      Ние, „хората от улицата”, започнахме стъпка по стъпка да се борим за правата си. Борбата не е само за заплатите ни. Тя е за цялостната промяна на здравеопазването в България.

      Искането беше увеличение на заплатите на медицинските специалисти да стане 1120 лева т.е. две минимални работни заплати, което не е 950 лв.    Точките от декларацията не са изпълнени.

      Кое не Ви е ясно, Господа управляващи? Кое………..???

      Непрекъснато се хвърлят в пространството някакви милиони. Първо те бяха 30. От тях за болници, като  МБАЛ-Троян, реално за разпределение са 18 милиона. От тези 18 милиона за нашата щяха да бъдат преведени  575 00 лв. пристигащи на траншове т.е. всеки мед. специалист щеше да получи по 132 лв. със задна дата от 01.01.2019 г. до края на годината като ДМС.  Сега това възнаграждение, за което само сме чули, е стопирано.

      Вчера, за други 50 милиона, гръмнаха медиите.

      Заплатите на нас – медицинските специалисти ще станат 950 лв. от месец юни. Защо от юни така и не разбрахме?

      Хора, всичко е фалш, всичко е подменено. Няма уважение към дадената дума.

      Това трябва да го знае обществеността, защото прави впечатление, че  интелигентни хора се връзват на чутото и ни честитят новите възнаграждения.

      Нашата организация БАПЗГ и БЛС пък се опитват да скарат лекари и сестри. Моля Ви не давайте мнение без някой да Ви го е искал!

      Обръщаме се към лекарите:

      ……. Ние сме гръбнака на здравеопазването, Вие сте мозъка. Не допускайте да ни противопоставят в така създалата се ситуация.  Подкрепете ни сега!

      Колеги, граждани, продължават протестите на хората в бяло.

      Светът има нужда от хора, които светят и в тъмното. Такива, в чийто думи да има мъдрост. А в делата им – справедливост.

      Да тежат на мястото си, да бъдат пример, да вдъхновяват, да възхищават, чийто дух е непримирим и неукротим. А сърцето – нежно и топло като прегръдка. Чийто ум е шумен, а говорът – тих. В очите им плам да има, а в ръцете им – обител. Такива, които нямат нужда от последователи, а от откриватели. Хора – висини.

       Вие сте тези хора, скъпи колеги!

       Националният протест е на 15.05.2019 г. от 14.00 ч. пред МС.

       Заедно можем!

Прилагаме и подписите на специалистите по здравни грижи от МБАЛ “Д-р Г. Ст. Шварц”ЕООД – Троян

 

12.04.2019 г.

Гр. Т р о я н  

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button