Тенденция

14 култури си дадоха среща в НИЗХИ Орешак – видео

В  троянското село Орешак тази вечер се откри традиционният тридневен Международен фестивал на занаятите. В препълнената палата №1 на Националното изложение нямаше място  от посетители.

14 култури си дадоха среща в НИЗХИ Орешак
Посрещането в Музея

Тази година в събитието  участват представители на 14 държави от Европа, Азия, Африка. Посланниците и част от дипломатическите корпуси бяха посрещнати първо от кмета на Община Троян в Музея на годината за 2018г

14 култури си дадоха среща в НИЗХИ Орешак
Десислава Вутова показа стомна

 

За добре дошли те изгледаха със затаен дъх  станал вече популярен клипа за Троян – „В сърцето на Балкана“. Директорът на Музея  на художествените занаяти, Елеонора  Авджиева  накратко запозна гостите с историята на Музея, какво е изложено и,т н. Донка Михайлова ги  поздрави с“Добре дошли“и им пожела да прекарат добре в нашия китен град. Десислава Вутова и  Нина Димитрова не се нуждаеха от преводач и на прекрасен английски запознаха гостите  с експонатите в Музея.

 

В изложението  гостите бяха посрещнати с малък, но ценен подарък от управителя на НИЗХИ Иван Чакъров. Посланието на този подарък бе звънът на троянската камбанка да се чува навсякъде по света.

Гости на събитието бяха народните депутати – д-р Валя Александрова и инж.Иван Миховски,  кметът на с.Орешак Христо Терзиев, ръководството на Община Троян и председателя на Общински съвет в града, инж.Петко Пенков, посланици и дипломатически корпус

Фестивалът бе открит от Донка Михайлова – кмет на Община Троян, но преди нея поздравиха всички гости и посетители Иван Чакъров  и посланика на Палестина. Чакъров запозна коя държава с какво се представя

„Китай ще представят дърворезбар, който дърворезбова, позлатява и демонстрира една лакова техника, освен това бродерия със сребърна и златна нишка. Индия – традиционно от там бяха представени сари – традиционни индийски костюми и рисуване с къна. Можем да се любуваме на изпълнения на руски романси, индийски танци, китайска опера и кухнята на съответните държави.“,  каза той.

„На обща експозиционна площ от 1 200 кв.м. са показани над  830 ескпоната, на 76 участници. Целта ни е изграждайки устойчиви  културологични мостове, разстоянието и различията помежду ни да са по-лесно преодолими, чрез универсалния език на изкуствата, поясни управителя на НИЗХИ14 култури си дадоха среща в НИЗХИ Орешак

За първи път във фестивала  участват и Обединените арабски емирства, които първи посрещнаха официалните гости на миндера на техния щанд.

За първи път участваха и от Сърбия. Майстори презентираха изкуството за изработване на корони и огледала.

Орешак - фестивал
Шапката краси главата н инж/ Лили Цанкова

На щанда на Турция демонстрираха Рисуване върху вода (ебру) и изработване от сапун на фигури.

14 култури си дадоха среща в НИЗХИ Орешак
Индия

От гр. Нинбо, Китай пристигнаха 6-ма майстори, които демонстрират  дърворезба с позлата и лак, бродерия със златна и сребърна нишка, изработване на фигурки от тесто, изкуството на променящото се изражение на лицето и музикални изпълнения.

Тази година Япония се представя с  оригами, кири-е и пиксел арт. Оригами е едно от най-древните и разпространени изкуства на Япония. И малки и големи ще могат да се докоснат до това изкуство и да се научат как да правят фигурите от сгъната хартия. Кири-е е малко познато изкуство в България. Представлява създаване на картини чрез изрязване на един лист хартия. Картините могат да бъдат много детайлни и да наподобяват графики. Пиксел арт е създаване на картинки от мъниста, които се гладят с ютия и остават слепени. Създадените картинки са много хубави и са чудесни за подарък, декорация или подложки за чаши, а темите са вдъхновени от японските популярни 8-битови игри.

Колекцията на Иран пристигна само преди няколко дни и бе  показана за първи път на международния фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак.

Палестина също показа нова експозиция от артефакти и костюми.

Полша  представи уркшоп по изработване на украси от рязана хартия.

Мистиката на Индия усетиха много хора обличайки сари, любувайки се на индийските танци или рисуване с къна.

Чаената церемония на Мароко,  ни върна в приказната атмосфера на 1001 нощ.

На българския щанд 6-ната Теара Марковска (ученичка на Росица Занкова)  демонстрира занаята на крачно грънчарско колел. Майсторите на кожените изделия,ножарите също показват български изделия.

Щанда на Русия е огромен с много занаятчийски  маси. Всеки желаещ можеше да бъде матрьошка или руска принцеса, а мъжете – богатири.

Дошлите  имаха възможност да разглеждат, пипнат и насладят на изкуството на другите култури озвучени много приятно от дует  „Фантазия“. Нежните мелодии бяха в унисон със самата обстановка.

И така спирам разказа си до тук. Утре очаквайте да ви разкажа за кулинарните тайни на 14-те държави. И ще се опитам да Ви изтанцувам някой техен танц.

Очаквайте живо предаване отново  от Изложението от 12:00часа, ама аз бих Ви посъветвала  да дойдете и на място да се насладите на всички култури.

През трите дни програмата на фестивала е изпълнена с интересни събития, където всеки може открие , изкуството, което го докосва и вълнува.

«Тази година междунродният фестивал на занаятите и изкуствата- Орешак 2019 ще  бъде един невероятен  празник на сетивата.   Наситен с много дух и настроение , ще радва очите и душите, на всички избрали да бъдат част от това световно културно пътешествие» , каза управителят на Националното изложение Иван Чакъров.

Галерия

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 3 май 2019 г.

Посрещането на дипломатитите в Панаира

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 3 май 2019 г.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 3 май 2019 г.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 3 май 2019 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button