„Безсмъртният полк“ отново в Троян

       За втора поредна година в Троян на 9 май – Деня на победата се проведе шествие на „Безсмъртния полк“.Участниците в него носеха снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива в Троянския край. Инициативата „Безсмъртен полк“ е създадена в гр.Томск- Русия през 2012г. А в България шествията се подготвят и организират от национален комитет, в който участват представители на БАС и други неправителствени организации. В  общо 60 града на страната ни се проведоха подобни шествия.

      В Троян  тържествено бе отбелязана  74-та годишнина от края на Втората световна война ,когато хитлеристка Германия подписва безусловно своята капитулация. Гости бяха народният представител от БСП д-р Валентина Александрова, Стойно Стойнов-почетен председател на Областния съвет на  БАС – Ловеч, Дарвин Асенов- зам.председател на Областния съвет на БАС- Ловеч, председателят на общински съвет на БСП- Троян- Росен Веселинов, общински съветници от БСП и др.

      В своето слово в центъра на град Троян зам. председателят на Областния съвет на БАС Дарвин Асенов подчерта, че 9-ти май е датата на второто раждане на Европа. Тя благодарение на победата на Съветската армия в съюз с армията на антихитлеристката коалиция се е спасила от хитлеро – фашистката чума. „9-ти май е тясно свързан с мира. На този ден, когато празнуваме победата, трябва да се преклоним пред паметта и отдадем почит и благодарност на всички, паднали в боевете и пролели кръвта си за тази величава победа.“- каза още той.

       Под звуците на известни български и руски песни, изпълнени от музиканта Ценко Дочев бяха поднесени венци и цветя на мястото на бившия паметник на  загиналите антифашисти в Троянския край.

 

      Макар и поколенията да се сменят, Денят на победата няма преходност.

 

                                                      Христина Петрова

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button