Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в Троян

Елеонора Авджиева с почетния знак "Почетна грамота" за 2019 година

Шествието тръгна в 11.00 ч. от  Малкия пазар  по ул. „Васил Левски“ в посока център. Представителните блокове преминаха, водени от Общински младежки духов оркестър и мажоретки с диригент Марин Цочев и хореограф  Елеонора Петковска. След тях ученици от НУ“Св.св.Кирил и Методий“ носеха иконата на светите братя .

Последваха ги   и блокове на ръководство на Община Троян, депутати, общински съветници. След тях дефилираха детските и учебни заведения и спортни клубове.

Хората, които работят  в читалищата минаха след подрастващите давайки им духовна опора в живота. Шествието завърши с  кратка официална част на която кмета на Община Донка Михайлова поздрави всички работещи в областите на Културата и образованието.

По традиция днес се награждават най- изявените троянци в тези области. Тази година  почетния знак „Почетна грамота“ бе връчена  на  Елеонора Авджиева- директор на МЗХПИ  Троян. Тя благодари за оказаната чест и сподели, че това е  колективна награда.

Наградата“ Неофит Рилски“ бе връчена  на Таня  Бойнова, учител  в СУ“Васил Левски“ в града.   Валя Маринова също от същото училище бе наградена за принос в Образованието. Сред наградените беше и основателя на „Клуб по радиомоделизъм“ Радослав Стойчев. Тази година кръжокът има 50-годишен юбилей. Наградена  бе и Валя Маринова – учител в СУ ‘Васил Левски“

Тържеството по случай празника посветена на светите братя завърши с изненада.  Божидара Симеонова(сега студентка в Музикалната академия в София) и нейната майка, Лина Борджиева, подариха песен  за Троянските абитуриенти.

Гостите бяха поздравени от Белослава Петкова –  от Частна формация“ Руслана – Сава Попсавов“ с песента „Самодива“

24-ти
Радослав Стойчев
24-ти
Валя Маринова
24-ти
Божидара Симеонова
2
Белослава ПетковаРуслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button