Карта създадена от КартГео – Троян ще бъде показана в Токио

Картата изцяло представя територията на Община Созопол, както и части от съседните общини Бургас, Камено, Средец, Малко Търново, Царево и Приморско

Карта създадена от КартГео – Троян ще бъде показана в Токио

Съвременната туристическа карта на Община Созопол е избрана от Българската картографска асоциация (БКА) – национален представител в Международната картографска асоциация (ICA), за участие в Международната картографска изложба, която се открива през м. юли в Токио, Япония по време на 29-та Международна картографска конференция – съобщават от Геопан и Карт Гео

Тя бе създадена през 2018 г. от Геопан – Бургас и КартГео – Троян по инициатива на общината и с подкрепата на местната туристическа общност. Тя е първата карта на българска община, удостоена с престижния сертификат за качество на картографски продукт, въведен от БКА, за да поощри постигането на световните стандарти в туристическата картография у нас (От въвеждането им преди две години, само четири картографски продукта са получили правото да носят знака за качество на БКА). Нещо повече. За туристическата карта на Община Созопол Геопан – Бургас и КартГео – Троян получиха първа награда (в категория „Печатна карта“) на конкурса, обявен във връзка със Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).

Фирма „КАРТГЕО” ООД е основана през 2004 г. и разполага с екип от професионалисти с богат опит в областта на геодезията, топографията, картографията, ГИС и програмирането.

Екипът на „КАРТГЕО” ООД се състои от специалисти с доказан опит в структорите на Военно-географската служба на БА, в ръководството и управлението на фирми, получили национално и международно признание в сферата на геодезията, картографията и ГИС.

"<yoastmark

Година работа е отнела на екипа созополската карта. Проектирана е в мащаб 1:50000 и обхваща 1460 кв. км от най-атрактивната част на Южното Черноморие и Крайбрежна Странджа. Съдържа като врезка и план на града в М 1:15 000. Представя изцяло територията на Община Созопол, както и части от съседните общини Бургас, Камено, Средец, Малко Търново, Царево и Приморско. В нея са отбелязани актуализираните данни за пътната мрежа, вкл. туристическите пътеки,границата на общината със съседните общини и природния парк „Странджа”, защитените местности, ловни стопанства, хотели, туристически обекти, манастири, църкви, параклиси, археологически обекти вкл. светилици и крепости, плажове, пясъци и дюни, дори и останки от потънали кораби представляващи интерес за посещение от любители леководолази.

В Токио картата на Созопол ще бъде показана с две табла – лице и гръб, на който 24 рекламно-информационни карета на два езика представят всички, които са подкрепили проекта.

По повод избора на картата за участие в картографската изложба в Токио се подготвя и ще се разпространи специален тираж на изданието. То ще се предлага през летния сезон само на територията на Община Созопол и по време на изложбата в Япония.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button