Пътуващата изложба „120 години Земеделско движение в България“ бе в Троян

Видео и галерия от събитието

В четвъртък, 16.05.2019 година в Многофункционална зала в  Троян(зад Данъчното) се откри тематичната изложба „120 години организирано земеделско движение“.

Тя бе открита от председателя на БЗНС област Ловеч Витлием Илиев. Той разказа за историята на БЗНС., за много неприятния  момент, когато Александър Стамболийски като Министър  – председател е трябвало да подпише  Ньоския договор през 1919 година. Илиев също ни върна към времето от убийствата на Никола Петков и лидера на БЗНС  Стамболийски

Тя представя редки документи и снимки, свързани  и с живота и делото на земеделския лидер Никола Петков и един от най-ярките представители на Обединената демократична опозиция у нас в новата ни история.
Експозицията проследява дейността на земеделците през 120-те години. От създаването до днешни дни. Тя съдържа библиотечни документи и други материали, които разкриват историята на земеделското движение.

Гости на събитието  бяха секретаря на Община Троян Цветелина Калчева и председателя на Общински съвет Троян инж.Петко Пенков и граждани.Те поздравиха председателя на БЗНС  за област Ловеч Витлием Илиев за идеята троянци да се запознаят с документи и фотоси за Земеделското движение.  То е част на нашата летопис и няма как да бъде изтрито.  Поколенията след нас трябва да знаят и помнят такива исторически факти.

Изложбата е пътуваща и ще бъде представена в много населени места в страната

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button