Тенденция

Почина учителят Тодор Гладков

„На учителя – с любов!“

След дълго боледуване е починал дългогодишният учител по география, троянецът Тодор Гладковв , съобщи Магдалена Цвяткова, кмет на Горно Трапе. Негова запазена марка е „Пътуващото“ училище. Той е третият носител на годишната награда „На учителя – с любов!“ Наградата се дава на заслужил троянски учител и първият й носител бе литераторката Лина Мажгурова (2016 г.), вторият – математикът Стоян Борджуков (2017 г.). Учредителят е бивш възпитаник на Троянската гимназия, който държи да остане анонимен

Тодор Минков Гладков е роден на 12 март 1938 г. в гр. Троян в занаятчийско семейство на грънчар. Учителска правоспособност придобива в Учителския институт в София (1957). Има 40 години непрекъснат педагогически трудов стаж, като 25 г. е бил учител по география в ОУ “Г. Бенковски”, с. Галата и в с. Български извор, Тетевенско. В продължение на 15 г. е заемал длъжността директор и зам. директор. Последните 29 години е учител в ОУ “Ив. Хаджийски” в гр. Троян, където ръководи кръжок по география и развива изключително активна и оригинална природоведска експедиционна дейност с децата. След пенсионирането си (2000) продължава да работи като ръководител на Рибарското училище и хонорован ръководител на клуб “Приятели на природата” към Център “Надежда за децата” в Троян.

Гладков се отличава с ярко изразения си стремеж към самообразование и самоусъвършенстване. Той притежава всички педагогически квалификационни степени – ІІ II клас, ІI клас, а през 1999 г. и ІI ПКС, като става първият учител по география в България, защитил тази степен. През 1984 г. получава званието “Старши учител”, а през 1989 г. – “Главен учител”. Дълги години е базов учител за региона и опитът му е изучаван в катедра География на ЦИУУ, София.

Той  е участвал със свои доклади в 5 национални географски конференции и педагогически четения. Бил е делегат на 3 географски конгреса. В продължение на повече от 20 години (от 1980 г.) е редовен сътрудник на сп. “Обучението по география”, където публикува 12 материала (вж. и бр. 6/2007 на “География `21”). Има публикации и в списанията “География”, “Природа и знание” и др. През 2004 г. издава съвместно с доц. Петър Желев книгата “Зеленото богатство на НП “Централен Балкан” (представена в сп. “Обучението по география”, бр. 1/2005).

Гладков е не само отличен географ, любим учител, но и голям приятел на своите ученици. Това постига благодарение на различните форми на извънкласна дейност. Като ръководител на експедиционен отряд (класиран през 1989 г. на първо място в България) организира 10 експедиции, от които 3 международни.

Светла му памет!

Погребението ще е в петък,17.05,  в 12 или 13:00 часа. Поклонението  ще е в НЧ“Наука – 1870″ Троян   същия ден от 10 до 12:00 часа. 

по материали на; http://www.prokarstterra.bas.bg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button