Премиера на скандална книга на още по-скандален автор в Троян

Книга, която не можеше да не бъде написана...

Христо Стоянов – един от най- скандалните и четени автори на нашето време ще представи в Троян, сряда, 15-ти май своята най –  новата книга – предупреждение. Тя е със заглавие: „Некролози и други многоточия по България“.

Книгата, която сам авторът си издава, е книга за морала на интелигенция и политици. За писателите ни, заточени в телевизионните екрани и от тези плазмени килии дават напътствия за неща, които не са видели. За Президента, който не знае, или се прави, че не знае, че в родното му село от десетилетие е изгоряла при пожар библиотеката, а той приема на коктейли хора в Деня на народните будители, чиито книги може би са горели в библиотеката. За такива, които, като Едвин Сугарев, са „автори“ на единственото аутодафе в българската история, организирал публичното изгаряне на книгата „Фашизмът“ от Желю Желев пред Президентството… За циганки библиотекарки и за циганчета, които бягат от час, за да четат в читалищната библиотека… С една дума – това е книга, която не можеше да не бъде написана…

Христо Стоянов притежава огромна колекция от картини,  която дари  преди 2 дни,  на 7  на град Габрово. Част от колекцията е изложена в Градската Художествена Галерия.

Представянето на книгата е от 17,30 часа, в сряда, 15-ти май в зала „Форум“ на НЧ“Наука -1870″ Троян от 18:00 часа

Събитието е със свободен достъп.

Христо Недков Стоянов е български писател и преводач, ползвал псевдонима Крис Стоун. Уикипедия
Роден: 20 декември 1956 г. (възраст 62 години), Габрово
Първата публикация е стихотворението „Литературно четене“ в списание „Пламък“ през 1976 година. След близо 11-годишно чакане през 1986 година в издателство „Народна младеж“ излиза дебютната му стихосбирка „Шепа живот“.

След 1989 година работи като журналист и писател на свободна практика. Издава още 6 стихосбирки – „Носталгия по варварите“, „Небесна каторга“, „Сатири-2“, „Сбогуване с пейзажа“, „Семейна тетрадка“. През 1992 година излиза и първият му роман „Невръстни старци“ под псевдонима Крис Стоун.

През 1999 година излиза „Скритият живот на една помакиня“, заради която Прокуратурата на Република България образува следствено дело. Книгата се приема с небивал за тогава интерес от читателите, но разделя мненията на критиката за нея. Според корицата на 18-то издание на книгата вестник „24 часа“ го нарича „Българският Салман Рушди“[1]. Следват още няколко скандални романа, предизвикали широк отзвук в България: „Копелето – евангелие от Юда“, за която е отлъчен от църквата, „Другият В. Левский“, „Аз, доносчикът“, „Улица „Смърт“, „Разпад“. Емблематичен остава и мемоарният му роман в две части, направил до 2016 година 20 издания „До СтрасТбург и назад“ и „Глутница за единаци“…

Издадени са и негови книги с разкази и есета: „Разкази по България“, „Предупреждения по България“, „Протестните деца на България“, „България, писана с Бойко на шията“, „Сериозно за България“, „Ами това е“. Стихотворения от Христо Стоянов са преведени на английски, руски и унгарски езици.

От 2005 година живее във Варна.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button