Пресияна Василевска бе Кмет на „Умния град”

193 прочетени книги от 24 ученици

За втора поредна година 3 А клас на НУ „Хр. Ботев” – Троян с класен ръководител Олга Константинова реализира инициатива с лого „Прочети ме” и ме превърни в „Умен град”. Инициативата е подчинена на стратегията за насърчаване на четенето и има за цел да подобри нивото на грамотност и да стимулира добрите навици за четене. Всяка прочетена книжка се превръща в хартиена къщичка с прозорче, на което е записано заглавието на книжката, броя на страниците и името на нейния читател. Тези хартиени къщички изграждат „Умен град”, който си има кмет, директор на музей, председател на читалище, директор на картинна галерия и директор на училище. Учениците, прочели най-много книжки заемат тези длъжности.
Резултатите от тази учебна година са следните: 193 прочетени книги от 24 ученици за периода ноември-април; 20 096 общо прочетени страници.
Кмет на „Умния град” за втора година е Пресияна Василевска, прочела 2692 страници. Директор на музея стана Полина Трифонова, прочела 2283 страници. Председател на читалището стана Денислава Николова с 2038 прочетени страници. Директор на картинната галерия е Ивайла Нешева – 1757 страници и директор на училището – Марая Мацин с 1617 прочетени страници.
Тази група много четящи деца заедно с класния ръководител и директора на училището днес, 28 май, посети кмета на Община Троян Донка Михайлова, за да се запознаят на място с действителните управляващи на една община. Те бяха радушно посрещната както от кмета Михайлова, така и от зам. кметовете Розалина Русенова и Ангел Ангелов. На срещата присъстваха и представители на читалището, музея и галерията. Четящите деца бяха поздравени и получиха медали от кмета и символични подаръци от читалището, музея и галерията.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button