Успех след успех за литературен клуб „Орфей”

Нови успехи постигнаха възпитаниците на литературен клуб „Орфей” към НУПИ „Проф. Венко Колев” и НЧ „Наука 1870” – Троян през изтеклите дни в края на месец април. На националния литературен конкурс „Пейо Яворов” в гр. Петрич зрелостникът Давид Костадинов бе отличен с първо място за разказа „Тъмният извор на гарвана”, а втора награда журито присъди на Надежда Раева от единадесети клас за кратката ѝ белетристична творба „Самотни души”.

Тазгодишното издание на конкурса мина под мотото „Бди тревожен ум…” от стихотворението на Яворов „Песента на човека”. През изминалата учебна година първа награда отново бе дадена единодушно на притежаващия прозаическа дарба Давид за разказа му „Къщата на илюзиите”, която творба покри критериите на журито, избрало за мото на поредното издание на престижния конкурс „Мечта подир мечта гине и се ражда…” – също от горепосочената лирическа творба на Яворов. Целите на конкурса са свързани с идеята да се развиват литературното въображение на учениците, да се провокират творческият потенциал, положителното мислене и словесните нагласи на младите хора, които да създават авторски произведения, чрез които да изразяват своето отношение към значими фигури от българското литературно развитие.

Същите ученици бяха наградени за прозаически произведения и в гр. Твърдица на още един литературен конкурс, обявен от Средно училище „Неофит Рилски” и чиято тема беше „Среща с българското минало”. Там на Надежда Раева бе присъдено първо място за разказа ѝ „Една дълга нощ на отец Паисий Хилендарски”, а Давид взе второ място за есе с патриотично съдържание. На националния конкурс на името на Петя Дубарова, организиран от Министерството на образованието и РУО Бургас, Давид Костадинов също бе отличен за проза.

В навечерието на най-светлото честване в България – паметта на двамата свети братя Кирил и Методий нашите деца доказаха за пореден път със своите произведения, че българското слово има добро бъдеще и ще продължи да живее и да се развива, разкривайки своите богатства,  „хубост, мощ”, „звуци сладки” и „изразитост жива”, както отдавана е написал нашият патриарх Иван Вазов.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button