Тенденция

78 зрелостници от СУ“Св.Климент Охридски“ Троян получиха своите дипломи

Вяра Данчева, Стефани Лалева и Васко Василев - със специални награди

78 уверени, млади хора от СУ „Св. Климент Охридски“ Троян получиха дипломи  на тържествена церемония  в салона на НЧ „Наука – 1870“ Троян.  Преди официалното   връчване на дипломите като ученици за последно се изявиха абитуриентките Тони Данева (миналогодишната носителка на наградата за родолюбие на проф. Гаврилов и страхотна танцьорка), пианистката Гергана Спасова и всестранно развитата Стефани Лалева. Тази вечер тя се изяви като перкусионистка и акомпанираше на Никол Илиева , която изпя  песента „Лудо младо“.  Веднага след това видяхме Стефани вече като част от вокално трио. Нейни колежки бяха  Никол и Ивет Асенова. Възпитаничката на Амория Маркова, (преподавател по пиано в НЧ „Наука – 1870“ Троян), Гергана   емоционално изрази чрез речта на музиката своето настроение. Тони Данева изпълни великолепен шопски танц. Публиката постоянно изразяваше очарованието си с аплодисменти.

Гостите на тържеството кметът на Община Троян Донка Михайлова, председателят на Общински съвет Троян, инж.Петко Пенков и инж.Марин Радевски- председател на Училищното настоятелство с много усмивки изгледаха кратката музикална програма.

И така дойде моментът  в който три класа с различни интереси, таланти и изяви, обединени от младостта, красотата и свободата на духа трябваше да си вземат сбогом с училището. Да кажат „Добър ден“ на живота взимайки в ръцете си първия и най- важен документ.

В последния им запомнящ се ден в училище директорът на школото Иванка Цекова им пожела „на добър час“ и успешна реализация там, където са решили.

Класни на 78-те зрелостници са  Миглена Кюркчиева, Весела Пелтешка  и Пенка Острева, която за последен път изпраща зрелостници. Тя  приключва с  работата в живота и ще се отдаде на заслужена почивка.

С  отличен успех завършиха 15 зрелостници, а 37 са с много добър успех.  Първенци на випуска са: Васил Василев и Вяра Данчева

Госпожа Цекова им връчи специални плакети и парични награди. Кметът на Общината Донка Михайлова поздрави завършващите и  връчи  награди за първенците с пожелания за попътен вятър и да сбъдват мечтите си. Да се радват на живота и да не забравят Троян.

Вяра е креативен, умен и успешен млад човек. Има високи постижения в различни области на живота. Изключително упорита и дисциплинирана, тя е извоювала десетки медали в областта на спорта, както и награди в различни области на познанието.През четирите години на обучение в паралелка „Информатика с интензивно изучаване на английски език“ Вяра постигна успех отличен 6. 00. Изключително високо е и представянето и на държавните зрелостни изпити – отличен 5. 71 по БЕЛ и отличен 5. 81 по математика. Среден успех от дипломата – отличен 5. 92.
Другият  първенец  – Васил Василев е   е изключително интелигентен и сериозен млад човек с чувство на отговорност към поставените му задачи. Ярка и открояваща се личност с качества и умения, които го превърнаха в лице на Средно училище „Свети Климент Охридски“.  На зрелостните изпити постига много високи резултати – отличен 5.86 по БЕЛ и отличен 6.00 по история и цивилизация. Среден успех от дипломата – отличен 5. 96.   Васил Василев  показва осъзнато, сериозно и отговорно отношение към учебната работа. Проявява активност в поредица от инициативи, свързани с история, български език и литература, обществен живот. Знанията му за историята и настоящето на България са на доказано национално ученическо ниво. Проявява ангажираност по актуални проблеми. В ролята на народен представител и президент във втората симулация “Модел Република България“ показва знания, увереност, категоричност на изявените позиции, достойно представя държавата си.  Васко заедно със Стефани Лалева  са удостоени с  наградата на проф.Иван Гавраилов за просветено родолюбие.  Инж.Марин Радевски   поздрави завършилите и от името на родолюбецът проф.Гаврилов награди достойните млади хора.

Стефани Лалева посвещава голяма част от свободното си време на благородни каузи и със старание и упоритост работи за тяхната реализация. Тя е изключително креативен и талантлив млад човек. Инициативна и предприемчива е, носи в себе си новаторски дух. Умее да печели съмишленици, заразява със своята отдаденост и ентусиазъм, с младежката си дързост и желание да променя и създава. Инициатор и организатор на националните дебатьорски състезания „Амбарица OPEN“ 2018 и „Амбарица OPEN“ 2019, тя се откроява като млад човек с определено, ярко изявено отношение към българската природа и особено тази на Троянския Балкан. Популяризира красотата на българското; събитията, в чието организиране взема участие, са свързани с полезното в живота на младите хора, с формиране на естетическо отношение към заобикалящата ни среда в града и извън него. Ученичката има подчертан интерес към българската природа, традиции и култура, работи усърдно и вдъхновено, не пестейки време и усилия; издига престижа на СУ „Свети Климент Охридски“ и на училищната институция.

Последва малко тъжен момент, защото Пенка Острева – учител по немски език се пенсионира и си взе от трибуната с с кратко слово „Довиждане “ с колеги, ученици. Директорът на училището й връчи плакет и грамота.

След толкова емоционалните моменти  настъпи часът когато зрелостниците получиха своите дипломи.  Развълнувани и разплакани учители поздравиха своите възпитаници и им пожелаха „На добър час”, а те от своя страна се заклеха да помнят този ден и им благодариха  за вниманието и отношението и си пожелаха не сбогом, а довиждане. След това   голям интерес те разглеждаха  удостоверенията и се радваха.  Излизайки вече като големи хора от Читалище“Наука -1970″ Троян  на площад „Възраждане“ в родния им град запаметиха със снимки този ден.
Някои ще продължат да учат във висши учебни заведения в България и чужбина, други – ще работят. Каква ще е съдбата им, никой не знае. Едно  е ясно, че каквото си посеят това ще пожънат.

Дали ще останат в Родината си или ще забегнат на уж по-лек живот? Това вече зависи не само от тях, а и от държавата – майка. Дали ще имат поле за изява, дали ще получават това, което заслужават?  Това са въпроси на които май няма отговор в нашата страна.

Аз  пожелавам успех  и късмет на зрелостниците. Да намерят своето „Аз“ в живота. Да създадат най – важното в живота – семейство.

Лек път в трудния път на реалността.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button