Божидара Симеонова пя на най-големия в света исторически парк в света

Божидара пред голямата сцена в историческия паркВ района на село Неофит Рилски – близо до гр. Варна – преди броени дни се състоя официалното тържествено откриване на най-големия исторически парк в света. Събитието бе отбелязано с богата фестивална програма, организирана в рамките на два дни. Бяха представени автентични характерни носии от най-различни области на България /включително и троянската/, както и богат букет от изпълнения на народни песни и танци. Участваха и мистичните сто каба гайди от Асеновград. Бойците от школа „Багатур” показаха своите умения, които се основават на прабългарското изкуство за оцеляване. Сред специалните гости фигурираха певиците Елица Тодорова и Веси Бонева, варненската филхармония, ансамбъл „Чинари”, група „Булгара” и др.

            Историческият парк е мащабен замисъл на Ивелин Михайлов, който е запален будител от настоящото време. Той се бори за ново българско възраждане на идеите, свързани с род, народ и родина, любов към всичко наше – природа, история, традиции, изкуство. За парка е отделена огромна площ, на която ще се разположат възстановени селища и паметници, съществували върху нашата земя през отминали времена. В момента посетителите могат да видят как са живели хората от Неолита и Античността. Също така са възстановени и най-известните открити досега тракийски гробници. В главната зала туристите ще видят мащабни маслени платна /дарение от известни български художници/, които съхраняват паметни моменти и герои от нашето минало. Има също бронзови статуетки на велики български владетели – Аспарух, Борис, Симеон и др. Експонирани са копия на варненското неолитно златно съкровище, както и на панагюрското. Паркът непрекъснато се разраства и обогатява, като  гостите му всеки път ще се сблъскват с нови исторически атракции и изненади. Целта на Ивелин Михайлов е да се върне самочувствието на българина, както и да се покаже миналото ни величие и способностите ни да се справим сами с проблемите на битието си, за да построим нашия нов български рай.

         Божидара пред голямата сцена в историческия парк   Нашата съгражданка Божидара Симеонова като един от победителите в обявения  по повода конкурс за таланти. Тя изпя три свои авторски песни: „Моят град” /посветена на Троян/, „Аз не съм безразлична” и „Светът ни очаква” – нейната най-нова продукция. Автор на музиката на песните е самата изпълнителка, а на текстовете – нейната майка Лина Борджиева. През изминалите дни Божидара Симеонова завоюва отличия в три фестивала за музика: първа награда в Десети юбилеен международен фестивал за млади изпълнители на популярна музика и характерни танци „Дъга над Клептуза” – Велинград; втора награда в Международен конкурс за вокално и музикално изпълнение „Звукът на времето” – Велико Търново; специалната наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци в Първи национален младежки конкурс на българската и руската песен „Нова надежда” – София.

Лина Борджиева

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button