Денят на Ботев в Троян

Дъждът не попречи , днес в Троян,02.06.2019,  пред паметника на Димитър Икономов – Димитриката се бяха събрали жители и гости на  града да почетат Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България .

Елеонора Авджиева припомни историята на живота му, която разказва, че той е роден в Троян през 1839 г.  Участва във Втора българска легия. Член е на Ботевата чета, негова била идеята за превземането на парахода „Радецки“. Посрещнал е Освобождението заточен на остров, с доживотна присъда.

След 1878 г. включва активно в обществения живот, става депутат, околийски началник, участва в административното управление на Троян.

На честването присъстваха    народният представител  д-р Валентина Александрова, ръководството на общината , общински съветници, граждани и гости на града.

Венци и цветя в знак на признателност към неговото дело и към всички герои, дали живота си за свободата на България бяха поднесени от Общината, партии и Музеят на занаятите,

Точно в 12 часа завиха сирените. Всички присъстващи и минувачи  сведоха глави в знак на почит към героите.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.)За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 г

 

Свързани статии

Back to top button