Китайци ще финансират тунел през Стара планина под прохода Троян – Кърнаре

тунел през Стара планина под прохода Троян – Кърнаре
Областният управител а област ЛОвеч и посланика на Китай

Проектът за тунел през Стара планина под прохода Троян – Кърнаре може да бъде рестартиран, ако се осигури финансиране. Има вариант порите да дойдат от Китай. Подобна идея бе лансирана от областния управител на Пловдив Здравко Димитров по време на срещата му с посланика на Китай у нас Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн. Двамата разговаряха в Пловдив вчера. На срещата присъстваха членовете на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ирина Белева и Кръстьо Белев. Това става ясно от сайта: МАРИЦА

Димитров разказа на своя гост, че още през 90-те години на миналия век е имало изготвен идеен проект за тунел Троян-Кърнаре. Според областния управител този обект би бил икономически по-обоснован от проекта за тунел под Шипка.

Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн подкрепи идеята и заяви, че в Китай има изключително добре подготвени строителни фирми и специалисти, които биха могли да се справят успешно със задачата, ако им бъде предоставена подобна възможност.

По идея на областния управител, в началото на месец юли ще бъде свикана двустранна работна среща, на която да бъдат поканени експерти от двете държави, за да се уточнят възможностите за реализиране на подобен проект.

по информация област Пловдив

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button