Медицинските сестри от Троян започнаха ефективна стачка – видео от събитието

Марияна Расташка - "Метачите взимат по 560 лв, а ние по 700 лв."

Очаква се колективна оставка

Дойде денят в който започнаха 3-дневна стачка  и в Троян . Днес, в двора на МБАЛ Троян пред паметника  д-р Шварц  се сбъраха множество здравни специалисти, лекари и граждани.   Медицинските сестри вече протестираха в София, Стара Загора, Пазарджик, Видин.  Троян се включи в така наречената Мексиканска вълна на протестиране. 26, 27 и 28.06 по един час спират работа  троянските сестри.  Разликата между протест и ефективната стачка е, че за тези часове, които те не са по работните места – няма да се заплаща

Протестиращите медици са  подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова, макар да не  успя да присъства днес в балканския град.

Според една от организаторките на протестите на медсестрите, Мая Илиева, няма информация от болници определеното ниво на заплатите да е достигнато, а отпуснатите от правителството 50 милиона лева за заплати липсват.

Недоволстващите сестри не са участвали в изработването на методиката за новата заплата. Тя им е била показана пред сестрите отдалеч на една от срещите в здравното ведомство. Заявили им само, че ще бъде тествана и до 10 май ще бъдат извикани на среща. Такава обаче все още няма, казаха от Стачния комитет

По информация на Валя Димитрова – председател на стачния комитет,  със задна дата  са им отпуснати по 137 лв  на месец със задна дата от 1-ви януари 2019г . Получили са ги   през  месец април. Но това са парите от първите 30 милиона. Т.е.  това са еднократно дадени пари.  Заплатите обаче са все още 610 лв, нощния  труд се заплаща по 0.50лв .  В стачката се включиха и медицинските сестри, които работят в уДЗ детски заведения и училища.

Медицинските сестри от Троян започнаха ефективна стачка
мед.сестра Марияна Расташка

От тяхно име говори Марияна Расташка, която сравни месечното заплащане на  хигиенстките в ОП „Комунални услуги“  Троян  с техните. „Метачите взимат по 560 лв, а ние по 700 лв(да поясним,че през месец март 2019 година кметът на Община Троян увеличи заплащането им),  а нашата работа е много по-отговорна.    Не може в училище с 500-600 деца да има медицинско обслужване за няколко часа часа. Причината – отново финансово“, каза Расташка.

Медицинските сестри от Троян започнаха ефективна стачка
МБАЛ Троян

Валя Димитрова отново призова  лекарите да ги подкрепят. Напомни, че те висшите медицински работници са мозъка, а медицинските сестри са гръбнакът. „Ще продължаваме да стачкуваме, защото  исканията не ни са изпълнени. И ние искаме да  ни останат свободни парични средства след като си разплатим ежегодните месечни разходи, а не да потъваме в кредити. „,  поясни за действията на стачкуващите Димитрова.

Пълните изказвания може да чуете  по-долу

Министър Ананиев отново запали фитила,  че от 1 ви юли ще бъдат увеличени възнагражденията. Но нали знаете, че  в случая Министерството на здравеопазването играе ролята на лъжливото овчарче. Така, че няма кой да им се върже на думите засега докато не се види документално повишението на изработения труд на медицинските сестри. По този повод ст. мед. сестра Валя  Димитрова и член на стачния комитет за Троян сподели, че ако до месец септември т.г. няма развитие по техните искания ще подадат Колективна оставка.  „Тогава нека Общинското ръководство  да спасяват МБАЛ Троян“-каза  тя.

ДО: Управителя на „МБАЛ – Троян“ ЕООД

 

           КОПИЕ ДО:

                                                              

                                                                       Г-н Румен Радев –

                                             Президент на Република България

 

                       Г-н Бойко Борисов –

Министър-председател на Република България

 

                        Г-н Кирил Ананиев –

                                        Министър на здравеопазването

 

                       Г-жа Мая Манолова

                                              Омбудсман на Република България

 

                                        Медиите в Република България

УВЕДОМЛЕНИЕ

от персонала на „МБАЛ – Троян“ ЕООД

 

Г-н Управител,

          Бихме искали да Ви уведомим, че на основание чл.11,ал.1, ал.2 и ал.3 от ЗУКТС, след проведено събрание на специалистите по здравни грижи от „МБАЛ – Троян“ ЕООД бе взето решение: от дата 26.06.2019 г. до 28.06.2019 г. от 12:00 до 13:00 часа ще започнем ефективни стачни действия, тъй като считаме, че всички други начини за решаване на нашите проблеми и изпълнение на нашите искания са изчерпани. Както знаете, от няколко месеца ние, медицинските специалисти, протестираме с искания за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Вече имаше няколко национални протеста, много срещи и обещания, но засега нито едно от нашите искания в Декларацията от 01.03.2019 г. не е изпълнено. Всички обещания се оказаха лъжи! Защото г-н Кирил Ананиев обеща на 25.04.2019 г. да качи на сайта на МЗ Закона за съсловните асоциации за обществено обсъждане -ТОВА НЕ СЕ СЛУЧИ (имаме запис и протокол от срещата, на която лично той фиксира датата). Също така на няколко пъти бяха отпуснати по няколко милиона лева за заплати САМО на медицинските специалисти (по разпореждане на г-н Бойко Борисов, след среща с г-н Ананиев, и беше обявено публично пред журналисти), но за съжаление милионите потънаха някъде. До 10.05.2019 г. г-н Ананиев обеща, че ще ни извика на среща, за да ни запознае с методиката за образуване на работната заплата (също беше обявено публично, имаме и запис, и протокол от срещата) -И ТЯ НЕ СЕ СЪСТОЯ. Търпението ни свърши, затова преминаваме към действия! По отношение на стачката – работата ще бъде организирана така, че да не бъде застрашен животът на пациентите, т.е грижите за тях ще бъдат оставени в ръцете на най-добрите – тези на ЛЕКАРИТЕ. 

Стачен комитет:

Валя Димитрова – ст. м. с. ОХД

Мая Ампирска – ст. м. с. ОП

Бисерка Илиева – ст. рехабилитатор ОФРМ

Боряна Ангелова – ст. м. с. ОНБ

 

Дата: 19.06.2019 г.                                                         Подпис: ____________________

Град: Троян                                                          Име: Валя Димитрова – ст. м. с. ОХД

 

  • Искания за по-достойни условия на труд и адекватно възнаграждение.
  • Закон за съсловните асоциации за обществено обсъждане.
  • Методиката за образуване на работната заплата.

 

 

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Сряда, 26 юни 2019 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button