Четвърт век по пътя на успеха

На Многая лета за Клуб по биатлон и стрелба "АЯКС" Троян

На 15 юни Клубът по биатлон и стрелба „Аякс“ отпразнува тържествено своя 25-годишен юбилей. Събитието се проведе – скромно, но с много стил! – в ресторант „България“ в Троян. Просторната зала на ресторанта събра 140 състезатели, съдии и гости, дошли да изразят уважението и признателността си към основателите   на един от най-успешно развиващите се български отбори по биатлон – „АЯКС“. На празника присъстваха  представители на държавни институции и клубове, както и спонсори допринесли за успехите на троянските биатлонисти.

Четвърт век по пътя на успеха
Винаги заедно

Сред присъстващите бяха народният представител Иван Миховски, експертът на Министерството на младежта и спорта за областите Ловеч и Плевен Атанас Кършев; представителите на Българска федерация по биатлона Катя Дафовска, Митко Янъков; Елена Вълчева – старши експерт в община Троян.

С „Добре дошли!“ бяха посрещнатите хората, които помагат на отбора: Радослав Чолаков, Димитър Вълев, Цанко Цанков и новият спонсор „Кредисимо“, представян от Тодор Минчев и Асен Бенев.

На официалното тържество бяха двамата Владимировци – Владимир Величков, показал най-добър резултат при мъжете от световно първенство, и вицешампионът от Световното първенство  тази година Владо Илиев.

За да почетат четвъртвековния юбилей бяха дошли Милена Тодорова – младата надежда на „АЯКС“, съдийската колегия на отбора, състезатели, треньори и гости от клубовете по Биатлон –  Берковица, Банско и Чепеларе, Габрово.

„Работихме и надграждахме“ – с тези думи започна да разказва историята на отбора водещата церемонията Каролина Цочева (съпруга на изявения треньор Цветан Цочев). „Преди 25 години моят съпруг Цветан Цочев ми каза, че Организацията за съдействие на отбраната ще бъде закрита.”,  ни върна назад във времето водещата. За да продължи да съществува досегашният отбор, било наложително да се регистрира спортен клуб. Цветан Цочев решава да предложи на приятели за да се осъществи тази идея. Минчо Топалски и съидейници приемат с огромна радост и се организира Учредително събрание на клуба“.  

И така през заветната 1994 година с много любов, упоритост, труд и постоянство започва да се пише 25-годишната история на клуба.

Много трудности и разочарования преживяват учредителите, но постепенно „се надграждат“. В момента в отбора се подготвят 55 състезатели, през годините, благодарение на грижите на четиримата треньори – Надежда Ночева, Станка Комитова, Цветан Цочев и Момчил Кинов, са спечелени над 1000 медала във всички възрастови групи.

В клуб „АЯКС“ е израснал и усъвършенствал вицешампионът от  2019 Владимир Илиев.

Милена Тодорова – синеокото девойче с най-добър резултат на Световно първенство за младежи, както и две втори места на Световна купа – също е рожба на треньорските умения на Цветан Цочев.

В Олимпиадата през 2018 година участваха четирима състезатели създадени  от отбора. Освен Илиев и Тодорова достойно се представиха Стефани Попова и Емилия Йорданова.

Биатлонистите на Аякс приключват сезон 2018/2019 с общо 50 медала от Държавни първенства: 20 златни, 17 сребърни и 13 бронзови.

Четвърт век по пътя на успеха
Децата на Аякс

Гордост за юбилярите е добрата съвременна материална база, пряко свързана с потребностите на отбора. Децата тренират на стрелбище, изградено върху земя дарена от община Троян. Разполагат с още едно стрелбище, част от бъдещ комплекс за летен биатлон, средствата за което са осигурени от Министерството на спорта. През 2011 година с помощ на тогавашния министър Нейков тази идея става възможна. За да се достигне до финала на изготвяне на документацията за изработване на бъдещия ролбан.

„Имаме много успешно свършена работа за тези години, защото имаме подкрепата на ММС, БФ по биатлон, община Троян и, разбира се, на спонсорите, без които нямаше да можем да осъществим нашата мечта“ – каза още Цочева. Тя благодари на спомоществователите: инж. Марин Радевски, Христо Йовчевски, Светослав Дочков, Цанко Цанков, Радослав Чолаков – Роко, Димитър Вълев, Светлозар Дичевски , собствениците на фирма „Вектор“ ООД Минко Топалски и Божидар Цветанов, Владислав Катарджик и невероятните момчета от „Кредисимо“ Тодор Минчев и Асен Бенев.

Благодарност беше отправена и към членовете на Управителния съвет, към съдийската колегия, състезателите и техните треньори, родителите на биатлонистите и към всички, които уважиха това тържество.

Плакети в израз на огромната благодарност бяха връчени на Министерството на младежта и спорта, Българска федерация по биатлон, община Троян и спонсорите.

Клубът получи поздравителни адреси и много подаръци от държавни и местни институции, спортни клубове и приятели.

За доброто настроение на празнуващите се погрижиха Ани Ненова, Радко Петков и Христо Христов от Вокална студия „Гласове“.

Най-вълнуващият миг бе появата на тортата с вълнуващия надпис – „25 години“. Състезатели, треньори и членове на УС се прегърнаха и със сълзи на очи гледаха как горят свещичките. Обещаха си да продължават в този дух – да бъдат гордост за България, за родния Троян, за своите семейства и приятели. Да се надграждат и израстват като човеци.

Купонът продължи с кръшни хора и танци до зори.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button