Наслада за очите и удоволствие за сетивата! Изкуството превзе Троян!

Нещо ново, но с голяма перспектива!

На  7, 8  и 9 юни за пръв път се проведе фестивалът „Изкуството превзема града“, организиран от екипа на НЧ „ Наука – 1870 г.“ – Троян и с финансовата подкрепата на Община Троян. Идеята за него се породи от желанието ни да привлечем  изпълнители от различни жанрове, които да покажат своето изкуство по улиците и парковете  на града. Началото бе дадено с колоритно маскарадно дефиле на ученици от Националното училище за приложни изкуства „ Проф. Венко Колев“ и деца от Центъра за подкрепа за личностно развитие. В своето приветствие към участниците и организаторите кметът на града – г-жа Донка Михайлова подчерта, че идеята е много хубава, тъй като пренасяйки  изяви от центъра към кварталите, те стигат по- близко до хората. В първия ден публиката се забавлява с изпълненията на групите „Оги 23“ и Peppy&Vilizar Uke Band. Те създадоха много лятно настроение и фестивална атмосфера.
За наша голяма радост и през двата дни имаше хора, които се възползваха от нашата покана да представят своето изкуство в свободната зона за изпълнители:   Добромир Дишев (китара) , Николай Стойчев (саксофон),Гергана Спасова (пиано), Виктория Добрева(пиано), Лъчезар Чавдаров ( пиано), Доброслава Стефанова(пиано), Цветелина Матеева (пиано), Момчил Йотов(китара), Александър Георгиев(китара)
Своята красива демонстрация за аранжиране на цветя направи г-жа Венета Цочева – Вени Флора Бг ЕООД, като подреди една невероятна арка от гладиоли, която подари на читалището. Демонстрации по изработване на керамични изделия и скулптура направиха и ученици от Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Камен Асенов, Георги Петров, Петър Данчев, Димитриос Андониос, Микаела Стаева. А керамичката Росица Занкова даде възможност на всички желаещи да се докоснат до грънчарското колело и да източат свое собствено изделие. Голям интерес  предизвика и живата статуя – Васила Герасимова.
Първият фестивален ден на площад „Възраждане“ завърши с атрактивно огнено шоу на формация „Combino project”. По същото време в ж.к. „ Лъгът“ и в градинката на ул.“Стефан Караджа“ бе прожектиран филма „Миниатюра за пиано“.
Вторият ден започна тържествено с дефиле и концерт на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки – гр. Троян и духовия оркестър на побратимения германски град Елванген.Цветя на двата оркестъра бяха поднесени от името на кмета – г-жа Донка Михайлова . Г-н Илиян Тодоров в качеството си на зам. Областен управител връчи грамота и плакет на диригента на германския оркестър – г-н Венделин Даузер
След концерта на духовите оркестри фестивалната програма продължи с  демонстрационна тренировка на момичетата от Канго клуб „Виктория“ – Троян. След тях сцената превзеха малките циркови актьори от Националната школа за атракционни изкуства – гр. София. Те завършиха атрактивния си спектакъл със свое завладяващо огнено шоу.
А в градския парк при ИКЦ танцьорите от ТС „Бордо“ поднесоха едно запомнящо се латино парти.
По същото време в градинката на ул. „Стефан Караджа“ бяха представени  шоу програма на „Combino project”  и импровизационен спектакъл на ХаХаХа ИмПро Театър – гр. София – едно ново за Троян и интересно представление. От 21.30 ч. бе прожектиран филма“Всяка стена е врата“.
Вторият фестивален ден бе наситен със събития и за жителите на ж.к. „ Лъгът“. В двора на СУ „Св. Климент Охридски“ бяха проведени състезания по уличен баскетбол“3 срещу3“ с участието на състезатели от БК „Чавдар“ – Троян и демонстрационен волейбол със състезатели от младия спортен клуб „ Троян Волей“.  Програмата продължи  с графити с Art Shutas, DJ сет с ГЕНА, брейк танци с Hip – hop school – Плевен, Vranja (ОПГ), ELFAx Luchezar –N и за финал  – известният сред младежката публика рапър  Жлъч.
Положихме началото. Надяваме се, че сме успели да провокираме интерес  у жителите на град Троян и в бъдеще тази инициатива да придобива все по- голяма популярност и да привлича все повече публика и изпълнители. Винаги сме отворени за идеи и предложения.
Изказваме своята голяма благодарност на Община Троян, на ОП „ Комунални услуги“, на РУП – Троян, на г-н Илиян Илиев – директор на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, на г-жа Иванка Цекова – директор на СУ „ Св. Климент Охридски“, на Центъра за подкрепа за личностно развитие, на СК „Троян Волей“, на БК „Чавдар“ – Троян, на г-ца Тереза Георгиева  и разбира се на всички участници и зрители за подкрепата.

Читалище ‘Наука – 1870″ Троян

Снимки  и видео  от цялото събитие на Фейсбук страницата- „Троянът – Всичко за Балкана“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button