Тенденция

Реконструираното кръстовище на АИР-а с нова визия

Инж. Райковски: Пътното съоръжение е съгласувано с всички институции отговарящи за безопасността на движението

Реконструираното кръстовище на АИР-а с нова визия
Донка Михайлова – кмет на Община Троян

На проведената ежемесечна пресконференция на кмета на Община Троян Донка Михайлова на 12.06.2019г. стана ясно, че остават съвсем малко довършителни работи по новата визия на новото кръгово при АИР-а.

В края на месец май беше поставена скулптурата  „Ангел Покровител“,  на известния троянец Владимир Златков. Тя е изработена в Германия.  За транспортните разходи, работата  и др. Златков е получил 5000 лв. Според Михайлова това е огромен жест за, което са му благодарни.

Бяха монтирани нови осветителни тела, а Общинското предприятие „Комунални услуги“ работи по озеленяване на новите зелени площи. През почивните дни цветната растителност беше поставена и озеленяването е почти приключило.

През 2018 г. от района бяха премахнати 5 бр. сребрист смърч, 1 бр. туя, 1 бр. шестил, 1 бр. обикновена ела и 1 бр. шестил, а през 2019 г. 1 бр. явор, а след работата на ОП „Комунални услуги“ по озеленяване на терена, в района на кръговото вече са засадени 10 бр. дървета, от видовете кълбовиден шестил, каталпа, червен явор и дребнолистна липа; храсти и чимова растителност, а в самата елипса и при заведението, което се намира в близост, е засадена сезонна цъфтяща растителност.

Инж.Райковски отговори на въпроси свързани с ширината на пътните платна, дали е предвидено  да минават ТИР -ве и др.

„Това пътно съоръжение  е съгласувано с АПИ, Областно управление на КАТ и всички институции свързани с безопасността на движението по пътищата. Също така са  извършени прогнозни анализи“, каза Райковски.

Оттам ще минават големи камиони и също е предвидено, завърши началник отдел „Строителство“ инж.Райковски Първите впечатления на шофьорите са, че  много се е облекчило движението със свързването на улиците“ Васил Левски“ и „Христо Ботев“ чрез ул „Минко Радковски“.

Все още рисково е кръстовището със светофарите за болницата. Засега няма планове да се реконструира кръстовището за Черногор.

Журналистите зададоха и въпросът какво ще се случи с финансирането на този мащабен проект. Публична тайна е, че новото кръгово трябваше да е приключило преди 2 месеца и  ще трябва от договорената сума  да се приспаднат дните за закъснението. Все още не се знае точно каква ще е сумата.  На слуховете,че  вече са платени 700 хлд лв, Михайлова отговори, че до този момент Община Троян е платила 180 хлд.лв. Предстои да се направи точна равносметка и резултатите ще бъдат оповестени.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button