След приказката за лъжливото овчарче започва “ Мексиканска вълна“ в страната!

Мая Манолова ще подкрепи здравните специалисти в Троян, които започват ефективна стачка !

След приказката за лъжливото овчарче започва “ Мексиканска вълна“ в страната
На  26.06.2019г. мед специалисти от болницата ще излязат пред главния вход на болницата за един час от 12.00 до 13.00ч на ефективна стачка… Очакваме вашата подкрепа мили съграждани и пациенти. На протеста ще бъде и г-жа Мая Манолова, съобщава ст.м. с Валя Димитрова
Защо възобновяват протестите здравните специалисти?
Нека отново припомним, че здравните специалисти от месец март стачкуват активно. Техните искания бяха  за:
1 .Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила
(в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.
И за възнаграждение  от две минимални заплати
В декларацията си медицинските специалисти посочват, че това са най-основните им искания, за да запазят професиите на специалистите по здравни грижи и да останат и да работят в България и още цитирам:
„Защото ни омръзна да бъдем недооценени!
Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд!
Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората!
Защото не искаме повече да носим системата на гръб!
„Ситият не вярва на гладния“?!
На 2 (два ) пъти правителството излъга здравните специалисти. Един път пуснаха уж 30 млн – стопираха ги. Втората опашата лъжа бе, че им отпускат  50 млн.лв. И отново  – няма. Това ми напомня малко за една народна приказка за лъжливото овчарче или  „Ситият не вярва на гладния“.  Почти равносилно.
По-голямата  наглост е, че се  започва натиск върху  протестиращите. Пример  Мая Илиева. Тази, която запали огъня. Ръководството на болница „Токуда“, където работи й оказва такъв.
Понеже болницата е частна, тя ще прави ефективна стачка извън нейните предели на 12.06.2019г.  В 15.00ч. в нейна подкрепа ще отидат мед. специалисти от цялата страна. В момента по интернет върви петиция в нейна подкрепа.    Затова здравните специалисти започват „Мексиканската вълна“. Това  начин на протест.  Кой за каквото е готов.  Гладна стачка, затваряне на кръстовища и ефективна стачка.  В  Троян ще се  прави ефективна. За един час от 12.до 13ч. всеки ден за една седмица. Това съобщи ст.м.с Валя Димитрова за сайта „Троян експрес“
„Поради отпускарския сезон и наличието на малко кадри, МБАЛ – Троян я подкрепя от работните си места.
За троянци е важно да знаят и още една дата : 26.06.2019г. мед специалисти от болницата ще излязат пред главния вход на болницата за един час от 12.00 до 13.00ч на ефективна стачка… Очакваме вашата подкрепа мили съграждани и пациенти. На протеста ще бъде и г-жа Мая Манолова.“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button